Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

150229.pТемата, на която е посветено днешното евангелско повествование, е темата за благодарността. И тъй, Христос извършва чудото на изцелението на десет страдалци, които дълго време се измъчват от неизлечима болест – проказа. Но само един-единствен, който  освен това е другородец, се връща при Христос, за да Му изкаже думи на благодарност.

Човек би казал, че ситуацията е парадоксална: откъде такова жестокосърдие, такава неблагодарност в останалите девет? Христос отбелязва с ирония: как така, къде са останалите? За да се опитаме да намерим отговор на този въпрос, е необходимо да погледнем преди всичко в самите себе си. Достатъчно често ли ние благодарим на Бога за онова, което имаме?

Не се съмнявам, че тези девет прокажени не идват да благодарят на Христос за извършеното изцеление поради една проста причина: те са убедени, че кой друг, ако не те, е стигнал дълбините на страданието, намъчил се е достатъчно и е напълно достоен върху него да бъде осъществено това чудо?! Единствено този другородец, който стои така далече от идеята за благочестието, за правилната вяра, почувствал вътрешно, че това изцеление би могло изобщо да не се случи.

Благодарността – това е най-важното качество на християнина. То не се ражда от само себе си. Това качество ние сме призвани да култивираме постоянно в своето сърце. Неслучайно най-главното тайнство на Православната църква се нарича тайнство на "благодарението", т. е. тайнството Евхаристия. Бог не се нуждае от нашите думи на благодарност, но Той ни е заповядал да правим спомен за Него, когато служим божествена Литургия. И това е най-главното, най-голямото „благодаря“, което човек може да каже на Бога.

Смирението на християнина се проявява съвсем не в това, че той смята себе си за най-лошия, а в това, че той благодари на Бога за всичко, което има, разбирайки прекрасно, че би могъл и да няма всички тези блага.

Помогни ни, Господи, да Ти бъдем благодарни не само за Твоите велики благодеяния, случили се в нашия живот, но и за всеки благословен ден на битието.

Превод: Радостина Ангелова

Източник: www.pravmir.ru

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8cqw 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец