Мобилно меню

4.9183673469388 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (49 Votes)

petar.jpgХристос се ражда, славете Го...“

С такива сладкогласни църковни песнопения ние, християните, възпяваме най-спасителното и благодатно събитие в цялата човешка история – Раждането на Божия Син Иисус Христос. Преди 2009 години небесните ангели донесоха най-жадуваната за цялото човечествo Блага вест: „Ето,благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди Спасител, който е Христос Господ“ (Лука 2:10).

Този божествен поздрав не беше чут от царедворците, нито от еврейските книжници, а от Витлеемските овчари... Драги потомци и потомки на славни български деди, братя и сестри, какво накара Бог да изпрати Сина Си Христос при нас? Накара Го любовта Му към нас.

Както знаете, Бог е сътворил целия този видим свят, нашата планета земя с многообразния ѝ растителен и животински свят, за теб и за мен. За семейството. Това е, тъй да се каже, Неговото богоявление. А ние сме Неговите Богослужители и свещенослужители...

Падналите ангели обаче успели да склонят Адам и Ева към грях. Оттам сме станали греховни, повредени! Подобно на духовен „вирус“ сатаната се вмъкна в човешката история и ето, всички сме свидетели на толкова кръвопролития, омраза, завист...

Мили братя и сестри, Христос направо нарича дявола „лъжец, баща на лъжата и човекоубиец“ (Иоан 8:44). И затова, както пише и св. Йоан Богослов, Христос се роди, за да  разруши делата на дявола (1 Иоан. 3:8).

Мили братя и сестри, чуйте Христовия спасителен план за теб и за мен. Той каза: „Дух Господен е върху Мене, затова Ме помаза да благовестя на бедните, прати Ме да лекувам онези, които имат сърца съкрушени, да проповядвам на пленените освобождение, да пусна на свобода измъчените, да проповядвам благоприятната Господня година“ (Лука 4:18).

И наистина, Христос е излекувал милиони и продължава да лекува, без да е учил медицина. Вижте хилядите сиропиталища и болници.

Христос не е учил архитектура, но за Него са изградени и изографисани най-величествените храмове и манастири – като нашия Рилски манастир, например.

Христос никога не е следвал консерватория, но е вдъхновявал велики композитори, които за Него са написали най-великолепните химни, меси и църковно-православни песнопения.

Христос не е следвал никакво образование, но е имал и има най-много ученици и последователи.

Христос не се е учил на военно дело, но Той е покорил най-много народи за любовта и мира! И за небесния рай!

Да, чрез основаната от Него Църква Той ни донесе Царството Божие, което е мир, радост и любов в Духа Святаго.

Мили братя и сестри, нека по-често да четем Евангелието на сърцето, Евангелието на природата и Св. Библия. Правейки това, Христос ще се роди в нас, както е обещал: „Ще дойдем и жилище в него ще направим“ (Иоан 14:23).

Нека празнуваме не толкова „Веселата Коледа“, което би ни отвело по-скоро до витлеемските кръчмари, които не подслонили бъдещата майка на Спасителя, а да честваме радостното Рождество Христово! То ще ни заведе по-скоро до витлеемската пещера с Младенеца и до Неговата Майка Мария, с овчарите и източните мъдреци.

Нека радостта на витлеемските овчари и блаженството на мъдреците да ви съпътства с душевен мир и телесно здраве и през цялата следваща  2010 година.

Христос се ражда, славете Го,

Христос слиза от небето, посрещнете Го!

А м и н!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u9f 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum