Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_52.jpgДелегатите на провеждащата се в Лион, Франция, ХІІІ асамблея на Конференцията на европейските църкви (КЕЦ), одобриха предложението за реформи в това икуменическо обединение. Участниците в асамблеята гласуваха за създаване на комисия, която ще ревизира работата, структурите и задачите на КЕЦ и през 2011 г. ще предложи на църквите-членки проект за реформа, който трябва да бъде утвърден на следващата асамблея на КЕЦ през 2013 г.
КЕЦ е обединение на 120 европейски църкви, предимно протестантски, англикански и православни.

Според епископ Мартин Шинделхютте от Евангелската църква на Германия, обединението в сегашния си вид не отговаря на съвременната ситуация в Европа.

На 19 юли в асамблеята изказване направи и Вселенският патриарх Вартоломей. Според него в Европа е необходима нова икуменическа организация, която да обедини не само православните, англиканите и протестантите, но и католиците.  (Католическата църква не е член на КЕЦ, както и на другите икуменически обединения, но си сътрудничи с тях).

Руската православна църква не изпрати свои представителите на асамблеята. Това се случва за първи път от създаването на КЕЦ през 1959 г. През октомври миналата година Руската църква замрази членството си в знак на протест за това, че в КЕЦ беше приета Естонската апостолска църква към Вселенската патриаршия, а не Естонската православна църква към Московската патриаршия.

Българската православна църква не членува в КЕЦ от 1998 г., когато напусна и Световния съвет на църквите.

Източник: Благовест-инфо

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahh8 

Разпространяване на статията: