Мобилно меню

4.4347826086957 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (23 Votes)
Чудесни хора са клириците и миряните на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия! На младежката конференция "Моят живот в Христа", състояла се от 10 до 19 юли т. г. под патронажа на тримата Йоановци - св. Йоан Богослов, св. Йоан Рилски и св. Йоан Кронщадски, те изпратиха 65 момичета и момчета от 15 до 25 годишна възраст. За събранието на попадиите и дякониците на 16 и 17 юли те делегираха 13 представителки, а на 34-ия годишен събор от 29 църкви и манастири делегатите съставиха кворум от 23, които бяха платили и вноските си към епархията за годината съгласно устава й.

Каква бе ползата от 34-ия годишен събор, включващ и другите две прояви?

Че всичко стана с благословията и по молитвите на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на Св. Синод на БПЦ, които са наша върховна управа.

Че съветите и насърченията на Негово Светейшество към всички ни станаха за нас духовен компас и бяха "жива представа за онова, на което се надяваме" (Евр. 11:1).

Че младежите ни чуха духовни беседи, научиха се да пеят "по наше" светата Литургия от Амин до Амин. Че по повод 120-годишнината на Петър Динев (Вечна да бъде паметта му!) "славейчетата" на Българската епархия в тъй наречения Нов свят изпълниха неговото "Достойно ест" и на двата езика, което разплака всички ни. Че "Херувимската песен" на глас 1-ви, старобългарски разпев, "Милост мира" на глас 5-ти от Зографския български манастир и "Отче наш" на дядо Андрей на български език, както и изпратената ни мелодия на "Отче наш" от отец Виктор от Германия на арамейски език, ни дадоха възможност макар и за кратко да се почувстваме на небесата. Слава на Господа, че ни е дарил такива младежи, три двойки от които благодарение на конференцията ни поканиха вече на венчавка догодина!

Попадиите и дякониците също се окуражиха и получиха задоволителен отговор на запитванията си, какво да направят, за да бъдат още по-полезни помощници на съпрузите си. Всички те заредиха духовните си акумулатори и обещаха да обичат Бога, най-напред като изпълняват заповедите Му, в молитва да търсят помощта Му, да Му подражават, като стимулират в това благонамерение и съпрузите си, както и да бъдат скромни и чисти по живот, мили и усмихнати по сърце, да прощават обидите, да говорят, само когато е необходимо, и да припомнят на мъжете си, че всичко, което придобият материално през тукашния живот, не може да отиде с тях на небесата.

По време на заседанията делегатите - около 80 души клирици и миряни - изслушаха със задоволство поздравленията от Негово Светейшество и на двата езика, одобриха с дълги ръкопляскания доклада на митрополита, чуха с радост рапортите на всички енорийски църкви и манастири, както и на Академията в Кодиак, Аляска, и решиха да се впишат в протокола на Събора решенията на Епархийския смесен съвет, на финансовия борд, на председателите и зам.-председателите на църковните настоятелства. Изказа се пожелание да се отпечата в отделна книжка на английски език предложеният текст на свещениците ни за аборта, даряването на органи, хомосексуализма, зачеването по изкуствен път, умъртвяването по безболезнен начин, криминалните престъпления и наказания, бракът, смесените бракове, разводите и изискванията според каноните за втори и трети брак.

С голям ентусиазм делегатите одобриха бюджета на Епархията за 2010 г. от един милион US долара в брой, одобриха 37-те резолюции по всички линии на светото пастирско служение. Особено затрогващи бяха благопожеланията за здраве и всяка радост на Негово Светейшество по повод 95-годишнината му. Не остана изолирано и желанието на всички, щото митрополитът да не напуска послушанието си. Не бяха забравени и затворниците. Създаде се група, която да придобие разрешение да посещава затворите и да обслужва религиозните нужди на затворниците. Честитки получиха и най-младите ни енорийски свещеници - отец Патрик и попадия Мара Бърнс за Стилтон и отец Йоан и попадия Ана Иванов за Бръмптон, Канада. Продължителни ръкопляскания и одобрение заслужиха и сънародниците ни от Нова Зенландия, които поискаха нашето одобрение да основат Българска православна община там. Голяма изненада за всички ни поднесе Стафани Кон от Бостън, която спечели първа награда в конкурса "Млад проповедник".

Най-продължителни овации получиха протойерей Груйьо и попадия Параскева Цонкови и Роза Грегъри от Епархийския борд и църковното настоятелство на църквата-домакин: за българското гостоприемство, за вкусната гозба, бита и душевността, както и за всичко, което по молитвите на света София направи 34-ят събор, за да бъде един от най-успешните досега.

Последният жест на прекрасните домакини храма „Св. София" бе сърдечната им покана,

догодина да им гостуваме пак, което ние приехме със задоволство.

Така 35-ят годишен епархийски събор през 2010 г. ще бъде пак в Дес Плейнс, Чикаго, пo същото време. Благодарим!

С обич в Господа, + М.Й.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33949 

Разпространяване на статията: