Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

45Гръцката църква е обезпокоена от нарастването на броя на случаите на сексуална злоупотреба с непълнолетни в гръцкото общество. Особено тежък е случаят с 12-годишно момиче в атинския квартал Сеполия, принудено да проституира, като в престъпната дейност са участвали членове на неговото семейство и хора, свързани с Църквата.

С обвинение за сводничество е майката на детето, а обвинен в изнасилване, сводничество и участие в педофилски кръг е 53-годишен мъж, който е бил с репутацията на много религиозен човек, християнин и семеен, член на настоятелството на местния храм „Св. Емилиан“. След ареста му постъпват сведения и за хомосексуални действия с момчета. Профилът му е изпълнен с патриотични послания, снимки от църковни събития, със свещеници и епископи.

Митрополитът на Фтиотида Симеон призова насилника да бъде съден още по-строго, защото е използвал Църквата на Христос като свое алиби: „Отвратен съм от тази история! Да се снимаш с епископи, архиепископи, да ходиш на църква, да даряваш пари, да носиш плащаницата и свещите по време на литии – тези неща не правят човека добър или свят. Човек, който е използвал връзката си с Църквата и службата си за обществото, за да си изгради фалшив профил и да върши тези престъпления срещу малолетно дете! Благотворителността му не е алиби за нищо, напротив – той трябва да бъде съден стократно по-строго. За съжаление сега сме стигнали до състояние, в което не можем да различаваме автентичното от фалшивото. Хората трябва да започнат отново да говорят. Всички се отчуждиха и така престъпниците получават възможност да действат необезпокоявани и да използват обстоятелството, че хората не разговарят дори в семействата си“.

Случая коментира и Пирейският митрополит Серафим, който допълни: „И още нещо: трябва да повишим осведомеността на обществото. Съседи, познати, приятели не бива да мълчат. Те трябва да отворят устата си, а държавата трябва да се намеси превантивно, за да предотврати такива трагедии, защото става дума за деца“.

Свещеникът в църквата, където е бил настоятел арестуваният, твърди, че не го е познавал добре и че са се виждали три-четири пъти в годината, „във връзка с неговите задължения“. „Не може да свързвате мене и семейството ми с един престъпник само защото е дарявал веднъж месечно почистващи препарати на храма“ – опита се да се защити свещеникът. „Той обичаше да си прави снимки със свещеници, не само с мене. Той се е снимал с целия квартал, а медийният интерес е насочен само към мене и моя храм“. Храмовият свещеник определи като „изнасилване“ тормоза, на който е подложен от журналистите след огласяването на случая, и се разграничи от насилника.

Самоският митрополит Евсевий заяви на последното заседание на Св. Синод на Гръцката църква, че Църквата не трябва да остава наблюдател на този огромен социален проблем, за който трябва да говори и реагира. Той подчерта, че енориите имат нужда от съживяване, защото са ограничили дейността си до предлагането на няколко хранителни продукта. Те не са разработили мрежа от дейности, която да отговаря на съвременните проблеми на хората, които са все по-остри – домашно насилие, педофилия, убийства на жени.

Масова практика, и то не само в Гърция, е в настоятелствата на православните храмове да се избират богати и влиятелни хора, които да бъдат използвани за различни дейности като спонсори, а нравственият им облик и християнско съзнание са второстепенни. Изборът на настоятелите, макар и да се провежда с гласуване от енориашите, винаги зависи на първо място от свещеника.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpwdp 

Разпространяване на статията: