Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (40 Votes)

web 696x732Преспанско-Пелагонийският митр. Петър коментира Томоса за автокефалия, даден от Вселенския патриарх Вартолемей на Православната църква в Украйна, като изрази надежда, че църковният проблем в Македония също ще бъде решен: „Надяваме през тази година и ние да се зарадваме като автокефална църква, че ще бъдем признати от Вселенската патриаршия и останалите поместни православни църкви. Ние сме изпълнили всички условия за това не от сега, но отдавна. Надяваме се да се осъществи тази наша надежда и да се изпълни обещанието, дадено отдавна, а именно, че ще дойде денят и нашата църква да бъде призната за автокефална“.

Митр. Петър признава, че в момента няма постоянни контакти с Вселенската патриаршия, но се надява на положително развитие след празниците. Според него Македонската църква е втората след украинската, която трябва да получи томос, като стане независима от Сръбската православна църква.

Митр. Петър коментира и заплахите от Москва за разкол в православието, подобен на този от 1054 г., след като Вселенският патриарх даде независимост на Църквата в Украйна въпреки нежеланието на РПЦ. Според него позицията на Московската патриаршия е обусловена от политически мотиви: „Мисля, че този разкол не е толкова голям. Бих казал, че тук става дума преди всичко за неразбирателство по политически причини и се надяваме това да отмине, тъй като не става дума за канонични или догматични различия в живота на вярващите и в нашата вяра, а за политически проблеми, които, аз съм дълбоко убеден, ще отминат с течение на времето“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8yha 

Разпространяване на статията: