Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
След като свещеник, близък сътрудник на Йоан-Павел II, беше обявен за „таен агент”, кардиналът на Краков забрани на своите клирици да провеждат резследвания за сътрудничество на свещеници  с тайните служби на комунистическия режим.

Краковският кардинал Станислав Дзивиш заяви, че единствено и само членовете на специално назначена от него епархийска комисия могат да изследват архивите и да издирват документи за сътрудничество на клирици с тайната полиция.

На всички останали свещеници е забранено да публикуват каквито е да било архивни документи по темата. Несвоевременните публикации за свещеници-колаборационисти вредят на Църквата , убеден е кардинал Дзивиш.

Католическият йерарх направи това изявление веднага, след като вестник Tygodnik Powszechny публикува статия, в която дългогодишният приятел на покойния папа, свещеник Мечислав Малинский беше наречен „доносник”  на тайната полиция на социалистическа Полша. Според вестника 83-годишният о. Мечислав, приятел на папата от студентските години, присъства в архивите на тайната полиция с агентурните имена „Механик” и „Делта”.

За да се обвини един уважаван свещеник,  не са  достатъчни „бележки, направени от враговете на Църквата и Бога”, твърди кардинал Дзивиш. Той призова пресата да не прави прибързани изводи по отношение на клириците, подозирани в сътрудничество с тайните служби. Изводи за всеки един свещеник трябва да се правят едва след старателно изучаване на всички налични документи, а не само въз основа на „едностранчивите”  документи на тайната полиция.

На 30 май о. Мечислав Малинский даде интервю за вестник „Реч Посполита”. Той призна, че е водил преговори с офицери от службите, но отхвърли обвиненията, че е бил агент.
Предполага се, че през  годините на социализма до 10% от полските свещеници са били информатори на тайните служби.

Един от активистите на независимия профсъюз „Солидарност”, свещеник Тадеуш Исаакович-Залеский заяви, че знае имената на мнозина от колаборационистите. Този свещеник се запознал със собственото си досие и открил вътре имената на всички краковски информатори. На 31 май той обеща да проведе прес-конференция, на която да огласи всички имена, но не стори това. На състоялата се прес-конференция о. Тадеуш заяви, че е получил писмо от кардинал Дзивиш, в което прелатът го моли да не огласява имена. „Няма да коментирам тази молба, няма да публикувам и писмото, - заяви свещеникът. За мен най-важното винаги е било благото на Църквата. Моля за прошка всички свещеници, които се почувстваха оскърбени или невярно изтълкуваха намеренията ми. Прощавам на всички, които ми причиниха зло през 80-те години”.

Източник: Благовест инфо

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a636 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]