Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

sinod-na-mpcГоворителят на Македонската православна църква Дебърско-Кичевски митр. Тимотей заяви за македонския вестник Телеграф, че преговорите между СПЦ и МПЦ ще започнат през септември. Те се възобновяват след 12-годишно прекъсване, като условие за новото обсъждане на статута на Македонската църква беше освобождаването от затвора на архиеп. Йоан (Вранишковски), на когото Сръбската патриаршия даде титула „Охридски архиепископ и Скопски митрополит“. Македонските власти изпълниха това условие през февруари т. г. след посредничество на Московска патриаршия. Митр. Тимотей заяви също, че в момента протичат последните предварителни консултации между представители на двете църкви и че точната дата на началото на преговорите през септември все още не е определена.

Македонската църква е определила участниците в преговорите от своя страна, но все още не е обявила официално имената им. Според македонските медии това са Струмишкият митр. Наум, Дебърско-кичевският Тимотей и Преспанско-пелагонийският митр. Петър (седалище в Битоля). От сръбска страна в работната група са включени Черногорският митр. Амфилохий (Радович), Бачкият еп. Ириней (Булович, седалище в Нови сад) и свещ. Давид от Охридската архиепископия на архиеп. Йоан (Вранишковски).

Според предварителната информация сръбските преговарящи ще настояват преговорите да стъпят върху т. нар. Нишко споразумение от 2004 г., което признава „Православна църква в Република Македония“ със статут на широка автономия в рамките на Сръбската патриаршия. Македонската страна, от своя страна, няма да се съгласи на нищо по-малко от признаването на пълна независимост от Сръбската църква и статут на автокефалия. Те ще настояват официалното име на Църквата да бъде Македонска православна църква – Охридска архиепископия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hhxq 

Разпространяване на статията: