Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

razvodВ Руската църква тече обсъждане на условията за разтрогване на църковния брак. Проектът за документа е подготвен от комисията на Междусъборно присъствие по въпросите на църковното право и е изпратен до всички епархии на РПЦ за отзиви и коментари. Такива ще бъдат събирани до 1 октомври т.г.

"Съпружеският съюз трябва да бъде неразрушим", счита Църквата, но признава правото на прекъсване на брака приживе на двамата съпрузи. Те могат да се развеждат в случай, че единият от тях отпадне от православието, при прелюбодейство, при заболяване на един от съпрузите от проказа, сифилис или СПИН. Допуска се възможност за разтрогване на брака и ако жената е извършила аборт при несъгласието на мъжа или ако той я принуждава към прекъсване на бременността. Също така причина за развод може да бъде злонамерено изоставяне на единия съпруг от другия, посегателство на мъжа или жената върху живота и здравето на другия или на децата, или при настъпила по време на брака тежка душевна болест на единия от съпрузите.

В документа се отбелязва също, че решението на светските власти не отменя задължението на църковните за самостоятелна преценка на обстоятелствата около развода.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hhk4 

Разпространяване на статията: