Мобилно меню

4.6571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (35 Votes)
Румяна МихайловаДесетки Божи служители имат шанс да се уредят служебно с трудов договор по Великден, след като инспекцията по труда стартира специална проверка в храмовете.

Намесата в църковните дела е по сигнал на новосъздадения в началото на декември Синдикат на свещенослужителите към "Подкрепа".

Поисках проверка още в началото на януари и съм доволен, че инспекторите най-после я започнаха, заяви синдикалният лидер отец Никола Ризов. Той обясни, че това не е произволна намеса на държавата в делата на църквата. Трудовото законодателство, всички регламенти на Кодекса на труда важали както за миряните, така и Божите служители. Режимът бил същият, както и при Наказателния кодекс и гражданското право. Независимостта на Църквата, определена с конституцията, се отнасяла само до религиозните обреди и богослужения. Затова било логично и свещениците да имат трудов договор с Българската православна църква, осигуровки за здраве и пенсия, както всички останали работещи в държавата.

Сега във всички епархии свещениците се назначават със заповед на митрополита, обясни Ризов. Той определял заплатата, както и трудовите правила. Тъй като се оказвали извън трудовия закон, свещениците не можели да преговарят нито за условия на труд, нито за пари, отпуски и осигуровки. В Неврокопската епархия, където съм аз, ни осигуряват за пенсия и за здраве, не мога да си кривя душата, каза Ризов. На много други места обаче не било така. Хора с 20-30 г. стаж нямали никакви трудовоосигурителни документи.

Близо 1100 са свещениците у нас сега. Повечето от тях вземали чисто около 270-300 лв. Църковните настоятели, които били на хонорар, също нямали никакъв договор. Преди години ползвали данъчни облекчения и им се внасяли здравни осигуровки, преди 7-8 г. обаче това отпаднало.

Разбрахме, че в Пловдив инспекторите вече са влезли на проверка и че владиците се крият, казаха от синдиката. Според тях висшите духовници умишлено се изолирали от реалния живот, загърбвали както миряните, така и обикновените свещеници.

Инспекторите на Румяна Михайлова казаха, че ще обявят резултатите от проверката в края на април. Те имат право да обявят служебно трудови правоотношения със задна дата. ("24 часа")


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/auq89 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]