Мобилно меню

4.9310344827586 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (58 Votes)

Близо три и половина милиона лева за ремонт на манастира „Св. Георги Зограф“ на Света гора ще отпусне служебният кабинет.

В решението на Министерския съвет се казва, че това са допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет:

„Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2022 г. в размер на 3 515.00 хил. лв. за довършването на ремонта и реконструкцията на източното (Банското) крило на Зографския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ – Атон, което в момента е необитаемо и се намира в процес на ремонт и реконструкция. Допълнителните финансови средства са необходими по повод искане на игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий. Източното крило е построено преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „История славянобългарска“. С довършването на Банското крило ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата е с цел да бъде съхранен славянобългарският характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков обясни, че това е „едно дългоочаквано решение“ за помощ за нашия манастир в Атон. С тези средства ще се реши проблемът с реставрацията и консервацията на източното крило. Дълго време се търсиха средствата. В момента има шанс да започне този ремонт, каза министърът. Той допълни, че правителството ще подпомогне също така отоплението на манастира, както и ремонта на пътя до там.

Това не е първата финансова помощ, която Българската държава отпуска за Зографския манастир, такава беше дадена през 2019 г, както и през 2021 г., когато подкрепата беше в размер на 2.3 млн. лева.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8c98q 

Разпространяване на статията: