Мобилно меню

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

мощи 3 960x1000На 16 август в Неврокопска епрахия пристигнаха за поклонение мощи на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки), донесени от Арголидски митрополит Нектарий. Предварителната програма за престоя на реликвата у нас беше удължена заради големия интерес на християните към светеца.

Така митр. Нектарий и придружаващата го делегация се завърнаха в Гърция, а мощите останаха у нас, за да донесат радост и утеха на християните. С благословението на Арголидския митрополит, освен в Неврокопска, вярващите от още в две епархии на БПЦ ще могат да се поклонят на св. Лука и да изпросят молитвеното му застъпничество – тези от Варненска и Великопреславска и от Видинска епархия.

На 24 август частицата от мощите на св. Лука ще бъде посрещната в митрополитската катедрала „Успение Богородично“ във Варна. Тя ще бъде донесена от Неврокопски митрополит Серафим.

От 18:00 ч. там ще бъде отслужена тържествена вечерна.

На 26 август (петък) от 9 ч. ще бъде отслужена св. Литургия от митрополитите Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим.

Мощите ще бъде оставени за поклонение в катедралния храм „Успение Богородично“.

По молба на Видинския митрополит Даниил на 1 септеври мощите на св. Лука ще бъдат отнесени за поклонение и от вярващите в неговата епархия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cakw 

Разпространяване на статията: