Мобилно меню

4.1333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (45 Votes)

4 360x189Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) може да посети през декември Плевен, за да вземе участие в конференция на тема „Православие, духовност, свобода“, съобщи за българските медии Румен Петков, който е на посещение в руската столица по повод изложбата „Паметта на поколенията: Великата отечествена война в изобразителното изкуство“, открита от руския президент Владимир Путин.

Българският политик се е срещнал и с председателя на Отдела за външно-църковни връзки в Москва. На срещата е присъствал и представителят на Московския патриарх у нас архим. Васиан (Змеев). Тримата са обсъдили скорошното участие на руския митрополит в конференция във Велико Търново, както и „отзвука от посещението на митр. Иларион в Плевен след конференцията“ (виж новината в Двери тук). Румен Петков е предал на митр. Иларион покана за участие в организирана от него конференция „Православие, духовност, свобода“ в Плевен през първата половина на декември. От изявлението на Румен Петков не става ясно дали митр. Иларион е заявил, че ще участва лично или ще прати друг „високопоставен митрополит на Руската църква“. За агенция „Фокус“ Р. Петков заяви:

„Много съм впечатлен от срещата с митр. Иларион. Той е външен министър на Руската православна църква. Поканих го да гостува в Плевен, за пръв път го казвам пред вас. Ние буквално се разделихме преди минути. Той надали ще може да дойде за 10 декември, но моята амбиция е да организирам конференция „Православие, духовност, свобода“. Защото всъщност православието ни е спасило през онези 500 години, свободата ни я дадоха братята руснаци. Но имаме свободата си благодарение на това православие и ще направим силна конференция. Щастлив съм, че митр. Иларион пое категоричния ангажимент да дойде на нея в България един от високопоставените руски митрополити. Аз лично за себе си имам представа кой ще бъде, но това са мои разсъждения. И нещо, което за мен е изключително важно. Ние разговаряхме за честването на 800-годишнината от рождението на св. княз Александър Невски и помощта, която Руската православна църква и Русия ще окажат за възстановяването на нашия патриаршески храм – за мен това е кауза, за която се боря години и съм щастлив, че след посещението на премиера Медведев на 4 март в София по мое настояване той беше и в „Св. Александър Невски“. Има движение и съм убеден, че ни предстоят добри от православна християнска гледна точка неща“.

Своя афинитет към православието засвидетелства пред медиите и още един русофил – обвиненият в шпионаж председател на Движение „Русофили“ Николай Малинов. Той разказа пред „bTV“, че не само обича Русия, но е и „практикуващ“ православен. В студиото на Цветанка Ризова той сподели, че по време на тридневния си престой в Москва е гостувал на Л. Решетников, където се е потопил в руското гостоприемство: „Ходихме на руска баня, пихме водка и дори ме изкушиха с харковска сланина“, разказва Малинов. Поради тази причина на следващия ден той се изповядал в храма „Христос Спасител“ и „получил тежка епитимия“, но пък имал честта да се причасти лично от патр. Кирил.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh8hq 

Разпространяване на статията: