Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumbwmС еднодневна научна конференция на 8 ноември, Архангеловден, в град Гоце Делчев ще бъде отбелязана 125-годишнината от учредяването на Неврокопска митрополия (1894-2019 г.) на тогавашната Българска екзархия, сега Българска православна църква – Българска патриаршия. Конференцията се организира от Неврокопска митрополия съвместно с Югозападния университет „Йеромонах Неофит Рилски“ в Благоевград и Македонския научен институт в София.

След празничната св. Литургия в храм „Св. архангел Михаил“ в града конференцията ще започне своята работа в сградата на митрополията. Встъпителен доклад с исторически обзор за живота на епархията ще изнесе Неврокопският митр. Серафим. Ще последват доклади за историята на епархията под юрисдикцията на Вселенска патриаршия, както и за дейността ѝ в рамките на Българската църква, за строителството на храмове, за видни духовници, дали своя принос за духовния напредък на Църквата и Отечеството.

В рамките на конференцията ще бъде представен и сборникът под заглавието „Моят път в живота – пътят към Голгота“, събрал докладите от миналогодишната научна конференция под същия надслов, която беше посветена на 130-годишнината от рождението и 70-годишнината от мъченическата смърт на Неврокопския митрополит Борис. Припомняме, че той е застрелян на 8 ноември 1948 г. (рождения му ден, Димитровден тогава) след св. Литургия в с. Коларово, Петричко, от низвергнат от лоното на Църквата свещеник.

 Ще бъде представена и фотодокументална изложба за дейността на епархията през изминалите 125 години.

След възкресната вечерна от 17 ч. в църквата „Успение Богородично“, от 18 ч. в сградата на митрополията ще започне музикална програма с изпълнения на народен хор и оркестър от гр. Серес (Сяр), Гърция, под ръководството на Хрѝсто Караманис.

На 9 ноември, събота, в църквата „Успение Богородично“ след заупокойна св. Литургия ще бъде отслужена и панихида във връзка с 6-годишнината от блажената кончина на Неврокопския митрополит Натанаил.

Бог да упокои душата му!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh84x 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата