Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

obshta snimka na nagradenite 5 11 2019С най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, беше отличен проф. Мирослав Попсавов – дългогодишен диригент на църковния хор при катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“.

Награждаването се състоя в галерия „Средец“ на Министерството на културата на 5 ноември, в присъствието на десетки общественици. Над 40 дейци и институции получиха наградата „Златен век“, почетния знак „Печат на цар Симеон Велики“ и грамоти за приноса си към развитието и популяризирането на българската култура.

Отличията на културните дейци и общественици бяха връчени във връзка с Деня на Народните будители.

HKAS7404„Тази година отличихме много читалищни дейци, преводачи, библиотекари, хора, които са важни за духа на нацията. За мен е голяма чест да връча тези награди по повод Деня на народните будители и да поощрим съвременните будители – те са хората, които ни водят напред“, каза министър Боил Банов по време на церемонията. Той им пожела да са здрави и да бъдат горди с това, което правят за нацията.

Отличието за проф. Попсавов е висока оценка на държавата за приноса му към развитието на църковната музика и обогатяване на духовния живот у нас.

проф. Мирослав Попсавов DSC00023Проф. протопсалт Мирослав п. Стефанов Попсавов е роден през 1950 г. в София. Баща му, о. Стефан Савов, е свещеник в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. През 1971 г. Мирослав Попсавов завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. По време на това обучение развива голямото си музикално дарование като по достойнство е избран от преподавателя по музика Аврам Вачев за помощник-диригент на семинарския хор.

Изпълнява църковнопевческа практика в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и други столични храмове, както и в Рилската св. обител като диригент на сформирания към манастира квартет. От 1980 до 1985 г. е диригент на смесения хор при руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“.

След Духовната академия в София завършва и хорово дирижиране в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в класа на проф. Васил Арнаудов. Със свои еднородни и смесени хорови формации концертира в Австрия, Франция, Швейцария, Германия, Испания, САЩ и Канада. Носител е на награди от български и международни хорови конкурси. Утвърден специалист е в областта на църковната и оперната музика. Записал е църковни песнопения, които са издадени в над 10 компактдиска на български и чуждестранни звукозаписни компании и се предлагат в цял свят, излъчват се по световните медии.

От м. юли 2000 г. е главен диригент на мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя“ – София. Той е професор по хорово дирижиране в НМА и основател на дисциплината „Църковна музика“. Много от учениците му работят като утвърдени и реализирани диригенти и преподаватели в София, Пловдив, Бургас, Барселона, Виена, Чикаго, Торонто и др.

През 2006 и 2007 г. е поканен за демонстрационен курс и концерт по Сакрална музика в Илинойския университет в САЩ.

По време на храмовия празник на катедралния храм „Св. Неделя“ на 30.10.2015 г., по случай 65-годишнината от рождението на проф. Мирослав Попсавов и за изключителните му заслуги на църковнопевческото поприще, по решение на Св. Синод той е удостоен от Българския патриарх Неофит със званието „протопсалт на БПЦ“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh8ry 

Разпространяване на статията: