Мобилно меню

3.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (49 Votes)

tiВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) посети Плевенска митрополия и се срещна с Плевенския митрополит Игнатий, съобщава официалният сайт на Московска патриаршия. Двамата са имали „продължителна братска беседа“, се казва също в съобщението. Не се съобщава защо руският архиерей е решил да посети именно тази българска епархия.

На следващия ден, 11 октомври, митр. Иларион отпътува за Москва, като на летището беше изпратен от руския посланик А. Макаров, главния секретар на Св. Синод еп. Герасим и архим. Васиан (Змеев).

В интервю за БТА митр. Иларион потвърди, че конференцията във Велико Търново е била „една от целите на неговата визита“, а актуалният проблем е „запазването на единството“ в Православната църква. Несъмнено основната задача на председателя на Отдела за външно-църковни връзки към МП е била да демонстрира пред българските архиереи готовността на Московска патриаршия да прекъсне евхаристийно общение с онези църкви, които признаят автокефалната Православна църква на Украйна. Украинският църковен въпрос има за Русия огромна политическа стойност, което руските дипломати неведнъж изтъкваха през последната година.

Плануваната среща на митр. Иларион с българския Св. Синод не се състоя, но той все пак се срещна с Негово Светейшество патриарх Неофит. До този момент официалният сайт на Българската патриаршия не е поместил информация за тази среща.

Недоволството си от визитата на Волоколамския митрополит изрази публично Пловдивският митр. Николай, който заяви, че макар Българската църква „всякога да е засвидетелствала своята почит, уважение и братска любов към предстоятелите на Московската патриаршия и на Вселенската патриаршия“, „те от своя страна не пропуснаха нито една възможност да ни покажат къде според тях ни е мястото“, визирайки мястото на БПЦ в православните диптиси, но и напрежението в междуцърковните отношения през последните години.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhw9p 

Разпространяване на статията: