Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_124.jpgОт днес след продължително консервиране и реставриране Боянската църква отвори врати за посетители. Още от сутринта малкият площад пред църквата беше препълнен с автобуси, микробуси и частни коли, а десетки хора се извиха на опашка, за да влязат в църквата паметник на християнската ни култура.

„Консервационните и реставрационни работи в Боянската църква продължиха повече от 4 десетилетия. Църквата е обявена за паметник на културата през петдесетте години, а дейностите по консервация и реставрация започват през шейсетте години”, каза пред Агенция „Фокус” д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ). Преди две години НИМ с помощта на Фондация „Етерна”, която събра десетки дарения от български бизнесмени, реставрационните работи рязко бяха ускорени. Реставрирани бяха стенописите не само в т.нар. Калоянова църква, но и в частта на църквата, построена през ХІ век. След това бяха реставрирани стенописите и в т.нар. параклис на втория етаж, както и предната фасада на църквата. Изгнилите дъски на пода бяха подадени с керамични, наподобяващи по форма и цвят старите плочи, с които църквата е била застлана по времето на севастократор Калоян. С годините те са били унищожени, но остатъци от тях все още са запазени по ъглите на храма, разказа Божидар Димитров.
1_125.jpgПри реставрирането на фасадата беше направено щастливо откритие от реставраторите Григорий Григоров и Валентин Цветков. Това е автографът на зографа на Боянската църква Василий. По-късно в Боянския поменник беше открито и селото, откъдето е родом Василий - село Субоноша, Серска област. Комисията в състав проф. Казимир Попконстантинов и Здравко Ждраков не само потвърди името на художника, но откри и името на неговия калфа. То е изписано върху изображението на Свети Димитър в Храма и калфата също се е наричал Димитър. „Съгласно традицията, той е изписал името си върху меча на Свети Димитър, за да може, ако бъде поставен въпросът защо се е подписал, обяснението да бъде – това е надпис върху изображението на Свети Димитър", обясни Божидар Димитров.

Днес ще бъдат монтирани и стойките на художественото осветление на църквата, които току що пристигнаха от Италия, съобщи още директорът на НИМ. Електрическата инсталация вече е изцяло подменена и поставянето на осветлението е последният етап от работата по Боянската църква.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33dp9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]