Мобилно меню

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)
епископ ДаниилНегово Светейшество Българският патриарх Максим днес оглави св. Литургия, по време на която хиротониса архимандрит Даниил за Драговитийски епископ.

В богослужението взеха участие високопреосвещените митрополити Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великпореславски Кирил, Великотърновски  Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, преосвещените епископи Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод,  Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, Знеполски Йоан, архимандритите Григорий, протосингел на Софийска епархия, и Йоан, председател на отдел „Богослужебен” на Св. Синод, както и архимандрити и свещеници от Неврокопска епархия, столични свещеници, монаси от различни епархии.

Иже херувими...Храмът беше изпълнен с народ. Много богомолци от Неврокопска митрополия бяха дошли за хиротонията на клирика от тяхната епархия. Над десет иподякони на различна възраст от катедралния храм в Неврокоп също присъстваха на ръкоположението, както и момичета от църковния хор към храма.

Накрая със слово към новоръкоположения епископ се обърна Негово Светейшество патриарх Максим. (Целият текст тук)

приветствие от Негово СветейшествоВ него той отбеляза какви качества трябва да притежава епископът.

В отговор епископ Даниил обеща, че ще се труди неуморно за благото на родната ни Църква и ще се старае да бъде достоен за голямото доверие, което му се гласува с тази хиротония. (Целият текст - тук)

Поради лошото озвучаване на патриаршеската катедрала почти никой от богомолците не успя да чуе нищо от разменените слова, но с благоговение всички изчакаха прочитането им.

След многолетствията, прогласени от двамата протодякони Стефан Марков и Любомир Братоев, тържеството продължи в приемния салон на синодната палата.

Новият епископ дойде там със своя духовен старец, Неврокопския митрополит Натанаил. Негово Светейшество вече ги очакваше и поздрави още веднъж епископ Даниил с хиротонията му.

На богослужението и поздравленията в синодната палата присъстваха игуменът на Зографския атонски манастир архим. Амвросий и библиотекарят на св. обител о. Пахомий, роднини и близки на епископ Даниил, кметът на гр. Неврокоп г-н Владимир Москов, духовници от епархията.

епископ Даниил и проф. Ив. Желев От името на проф. Огнян Герджиков, председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията, приветствие към новия архиерей поднесе експертът към комисията г-жа Росица Станимирова. В него беше подчертано, че е похвален починът на БПЦ да издига млади кадри във висшия си клир. Приветствие и картина поднесе проф. Иван Желев, директор на дирекция „Вероизповедания” към МС (целия текст на приветствието - тук). С думи на благодарност отговори епископ Даниил за насърчителните слова, изречени от проф. Желев, който е и негов преподавател от Богословския факултет.

митрополит Натанаил и епископ ДаниилДоц. Александър Омарчевски, зам.-декан на Богословския факултет, също поздрави новия епископ и му пожела плодотворно служение.

Накрая за духовниците и гостите беше поднесена почерпка. Негово Светейшество поздрави присъстващите с хиротонията на новия епископ и пожела на всички здраве и дълголетие.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336qf 

Разпространяване на статията: