Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Протодякон Стефан Марков, който дълги години огласяше с невероятния си глас патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и сега отново служи на празници, издаде книга за Левкийския епископ Партений. Тя съдържа биографични данни, преплетени с негови лични спомени за колоритния архиерей. Авторът, поради роднинската си връзка с него (съпругата му е племенница на д. Партений - б. ред.), споделя неизвестни факти за живота на епископа, разкази за необикновената му личност. Книгата съдържа и уникални архивни снимки.

Изряден духовник, задълбочен богослов, интелектуалец и плодовит автор, епископ Партений оставя ярка следа в църковния живот на родната ни Църква.

Протодякон Марков е издал и два компактдиска със слова и проповеди на епископ Партений. Единият диск съдържа „Слово към българите”, произнесено в салона на храм „Св. Кирил и Методий” в гр. Торонто, Канада, на 30 януари 1967 г. Вторият диск е с проповеди, произнесени по различни поводи в няколко софийски храма през същата година. 

Книгата и дисковете се продават в църковния магазин на столичния храм "Св. Неделя" или могат да се поръчат на телефон: 02/997 31 07 и 0898552848.

Левкийският епископ Партений е автор и на службата за св. Патриарх Евтимий, чиято памет се чества утре. Той се заема с нелеката задача, тъй като за този голям и почитан у нас светец „трябваше да се задоволяваме само с едно поменаване на името, без специални към него молитвени обръщения и песненни възхвали, понеже никой не беше написал за него богослужебно последование или ако някога е било написано, то трябва да е безследно изчезнало в тежките превратности на нашата историческа съдба”, пише епископ Паратений в предговора към службата.

Службата е одобрена и благословена от Св. Синод на БПЦ и през 1950 г. е издадена.

В същия предговор архиереят пише: „Като пущаме тази служба на св. Патриарха Евтимия в молитвено обръщение, ние имаме чувството, че нашият православен народ ще изрови из земята на забравата един свой скъпоценен талант на ходатайствена молитва пред Божия престол. И молитствуваме, щото този велик наш светител, при своето голямо дръзновение пред Бога, да удостоява своите усърдни молитвеници с благодатно и чудотворно посещение всякога и всекиму според нуждата!"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336qr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]