Мобилно меню

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (13 Votes)
И за един наш свещеник в недообединена Европа

Двадесет и пет години за двехилядолетната ни Църква са нищожно малко време. Но за българите в шведската столица това означава много. Защото през това време отминава цяло едно поколение с православно богослужение, с кръщения и венчания, с непрестанен молитвослов, а и с погребения и панихиди, естествено.
Началото е поставено през 1980 г. от възрастния вече ставрофорен иконом Лука Кадиев от столичния храм "Св. Седмочисленици", чийто син Петър Кадиев е имигрант в Стокхолм. БПЦО е основана на 28.12.1980 г. и взема името на преп. Паисий Хилендарски, може би и за да не се срамят хората ни да се наричат българи!

През 1982 г. о. Лука Кадиев е заместен от свещ. Ангел Петрунов от софийската църква "Св. Богородица - Живоприемни източник" в Подуене (преди това учител в СДСеминария "Св. Иван Рилски" на гара Черепиш, Врачанско). През негово време се основават църковните ни общини:

- "Рождество на Пресвета Богородица" в Малмьо (за Южна Швеция, а там идват и българите от Копенхаген, Дания, която е "просто отсреща"; основана е на 13.1.1983 г.);

- "Св. Димитър" в Гьотеборг, Швеция (основана на 3 март 1984 г.);
 
След четири години, през декември 1986 г., о. Петрунов е заместен от прот. Васил Йотов от софийската църква "Св. Георги" (на бул. "Св. Патриарх Евтимий"). Той остава също 4 години. Вече близо 20 г. пак продължава да служи в "Св. Георги".

През 1990 г. отново през месец декември се връща за втори път о. Ангел Петрунов, чийто мандат става безсрочен, защото междувременно Св. Синод поради сериозните си финансови трудности е спрял паричното подпомагане на свещениците зад граница и вече не се намират лесно желаещи да отиват "в чужбина". О. Ангел работи, за да се издържа, и не получава нищо от църковното настоятелство. Висококвалифицираният богослов и опитен духовен отец вече 15 г. с достойнство работи като чистач в голям универсален магазин, защото срамен труд няма. Пет дена в седмицата той работи и чисти етажите на магазина, в събота чисти храма, който ползва БПЦО "Преп. Паисий Хилендарски" под наем от протестантската църква. Част от наема е чистенето на храма. Отец Ангел смята, че поне чистенето на храма е напълно подходящо за един свещеник. Но така или иначе това е неговата малка жертва в името на духовното обгрижване на нашите сънародници в Скандинавия.

Казваме Скандинавия, защото през 1993 г. неговата пастирска "територия" включва и Осло, столицата на Норвегия, а по-късно - и Хелзинки, столицата на Финландия.

В Осло норвежката държава предоставя на всички православни християни от различни народности и църкви да ползват под ред по един неделен ден месечно храма "Св. Николай". 

БПЦО в Осло е основана отново на 3 март (но 1993 г.) и носи името на славянските просветители св. Кирил и Методий.

БПЦО в Хелзинки също носи името на св. Кирил и Методий. Там има до две служби годишно поради голямото отстояние от Стокхолм.

Двадесет и петгодишнината е била отпразнувана с топлота и сърдечност, без излишна пищност, но с празнична богослужба на връх Рождество Христово - 25 декември 2005 г.

Нека пожелаем на всички наши сънародници, които посещават не малкото български църкви в Скандинавия, винаги в молитва към Бога да намират там утеха и упование в живота си, за да вървят по пътя на вярата и да достигнат спасение.

За много години на всички! Нека бъдем заедно и във вярата!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6kpa 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.