Мобилно меню

4.9771428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (175 Votes)

1

Пандемията от коронавирус постави хората в необичайна ситуация и напомни за несигурността в живота и напрежението, с която тя изпълва човека. Стресовата обстановка се отразява още по-силно на хората с увреждания и тези в уязвима позиция. С налагането на извънредното положение Дневните центрове в страната бяха затворени, клиентите им са в домовете си. Много от хората с умствена изостаналост не разбират какво точно се случва и ситуацията предизвиква у тях голямо напрежение и дори нервни сривове.

Безпрецедентната ситуация изисква от социалните работници, психолози и служители на центровете да намират нови творчески решения за осигуряване на дистанционни грижи за хората с увреждания, затворени принудително в домовете си. Днес работата им е двойно по-натоварена, заради търсенето на нови пътища и подходи.

Информационен портал за НПО в България разказва за Фондация „Светът на Мария“ в София, която полага ежедневни усилия да предостави тези безценни ресурси на хората с интелектуални затруднения.

Внасяне на ред в хаоса чрез онлайн занимания

Фондация „Светът на Мария“ подпомага трудовата и социалната интеграция на хора над осемнадесет години с лека и умерена степен на интелектуални затруднения, като предоставя индивидуални и групови занимания в Дневен център „Светове“.

Открит през юли 2013 г. в столичния кв. „Гоце Делчев“, днес центърът се посещава от 35 души. Там те изграждат битови и трудови навици чрез творчески занимания, съобразени с потребностите и интересите им. Наученото те могат да прилагат на практика, като работят в Защитеното кафене към центъра и приготвят кетъринг за събития, предлаган от социалното предприятие Bon Appétit.

След обявяването на извънредното положение в България през март Фондация „Светът на Мария“ затваря дневния център, тъй като провеждането на занимания в него е невъзможно. Дотогава центърът не предлага услуги онлайн. Екипът е планирал да създаде програма за развиване на дигиталните умения на клиентите си, но така и не осъществява идеята си – до момента, в който неволята не им оставя друг избор.

„Най-важното беше да прехвърлим дейността си онлайн, за да не изпаднат хората в безтегловност“, споделя Миряна Маламин-Сирийски, програмен директор във фондацията. „Всеки колега пое група от седем или осем души и се ангажира да ги научи как да ползват Skype, за да могат да имат редовни срещи сутрин и следобед, в които да общуват не само с човека от екипа, който да ги мотивира и провокира, но и помежду си“.

В средата на март дневният център въвежда дистанционна програма, съобразена изцяло и с нуждите на хората с интелектуални затруднения, и с особеностите на настоящата ситуация.

„Първоначално решихме да запазим връзка с реалния живот“, разказва Миряна. „Например, събираме се за първи разговор в 09:30 ч., както се случва обичайно, когато дневният център работи – хората, които посещават центъра в определени дни, се включват тогава в разговорите. Дадохме им материали, с които да изработват сувенири. Оказа се, че тази връзка им е много полезна, защото имаш задача, която ти е дадена от дневния център. Това също така подрежда ежедневието им, кара ги да се чувстват много по-спокойни, дава им хоризонт във времето и бъдещето престава да бъде толкова плашещо, колкото изглежда в един напълно несигурен и затворен свят“.

Екипът провежда онлайн срещите по Skype. В началото груповите наставници показват на клиентите как да използват приложението за комуникация. Скоро след това започват да провеждат ежедневни индивидуални разговори с тях и групови дискусии за мерките за социална дистанция по време на извънредното положение и устна хигиена. Членове на екипа поддържат и ежедневна връзка с младежите и техните родители и по телефон.

Трудотерапевтите на фондацията и външни сътрудници обогатяват програмата с онлайн занимания по готварство, рисуване и театър. Например професионалният готвач Милко Манолов, ръководител на ателие „Кухня“ в Дневен център „Светове“, показва как се приготвят ястия като мусака, супа топчета и спагети „Болонезе“, трудовият наставник Гергана Табакова демонстрира рисуване с бои чрез отпечатване, отговорникът на арт ателието Петя Спасова представя традициите, свързани с Великден, а актрисата Ива Тодорова разказва на младежите за Татяна Лолова и ги запознава с живота и творчеството на Чарли Чаплин.

За клиентите в по-затруднено положение готвачът Милко Манолов приготвя храна, която фондацията разнася по домовете.

Човекът в търсене на смисъл

При нормални обстоятелства хората с интелектуални затруднения, които посещават Дневен център „Светове“, изработват картички, глицеринови сапуни, подложки за чаши, мартеници, великденски и коледни декорации и други сувенири. Част от ръчно изработените изделия се използват за подаръци в рамките на определена инициатива, а останалите могат да бъдат купени от ДарПазар или по заявка.

„Хората с увреждания имат нужда, както всеки от нас, да бъдат разпознавани като ценни и значими“, казва Миряна. „Това разпознаване минава през това, че правиш неща, които другите харесват. Затова ние организираме продаването на сувенири така, че изработилите ги да присъстват, за да видят как хората реагират. Едно е да им разкажем, друго е да видиш как някой казва: „Колко са хубави!“. Когато цял живот са ти казвали „Не пипай“, „Недей“, „Не можеш“ и т. н., тези топли думи имат огромно значение за теб“.

За да позволи на посетителите на дневния център да изработват сувенири у дома, Фондация „Светът на Мария“ периодично им доставя материали. В това начинание екипът разчита на помощта на доброволци, които се включват през платформата „TimeHeroes“.

В навечерието на Великден фондацията, в партньорство с фондация „Роберт Бош“, зарадва с ръчно изработени сувенири и картички сто доброволци към Столична община, които се грижат за възрастни и самотни хора, и тридесет лекари и тридесет и четири медицински сестри, които се грижат за болни от коронавирус в МБАЛ „Света Анна“ в София.

Споделяне на наученото

С увереност можем да кажем, че Фондация „Светът на Мария“ се справя чудесно с работата си в извънредно положение. Още по-важното е, че те с радост споделят новопридобития си опит.

От 20 март насам фондацията публикува в сайта си няколко наръчника, с които се надява да улесни и подобри работата на други неправителствени организации и семейства на хора с интелектуални затруднения. В тях те обясняват как да разговаряме с хора с интелектуални затруднения за COVID-19, дават насоки на родители и професионалисти за изготвяне на индивидуална програма за занимания в домашни условия за човек с такива затруднения и представят онлайн ресурси и занимания за хора с интелектуални затруднения.

„В нормални условия не се приема много добре да поучаваш колеги, а и ние нямаме такова желание“, казва Миряна. „По-скоро искаме да бъдем полезни, споделяйки това, което сме открили“.

„Светът на Мария“ вече мисли за периода след падането на най-строгите мерки.

„Тепърва ще трябва да намираме формите и начините, по които да продължим да оказваме подкрепа, след като близкото общуване ще продължи да бъде ограничено за дълъг период от време“, казва програмният директор на фондацията. „Най-вероятно ще продължим тази дистанционна програма под някаква форма. Има много хора с увреждания, които продължават да бъдат изцяло затворени в своите семейства и нямат възможност да се социализират, и затова обмисляме как да използваме този натрупан опит за дейности в тяхна подкрепа“.

Независимо от развитието на ситуацията, Фондация „Светът на Мария“ ще продължи да се придържа към основните принципи на социалната работа, подчертава Миряна. Според нея ключът към успех в работата с хора в уязвимо положение е комбинацията от индивидуален подход, работа в малки групи, осигуряването на човешка връзка и подкрепа за клиентите и техните семейства и изграждане на дневен режим, който да им дава спокойствие и посока.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/69yua 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб