Мобилно меню

4.9285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (28 Votes)
1_40.jpgТърговците живеят за този ден, не децата. Навсякъде в християнския свят Коледа е свързана с бум на потреблението и консумацията. У нас обаче заедно с това празникът се превръща в тотална демонстрация на новото благополучие. А новото благополучие е свинско. Ние имаме, ние можем да имаме, ние верифицираме стремежите си на Коледа. Показваме що за хора сме. Как става това - единствено в бутаницата в магазина.

Социализмът е виновен за всичко - той ни направи едно нещо, което можем да наречем "корекомска мечта". Корекомски атавизми. Днес всеки магазин е кореком. Атавистично удоволствие на стария соцчовек и неговите деца е да си купят нещо. Да имаш неща.

Ще бъде смешно да припомня какъв точно празник е Коледа - ражда се Спасителят, бедният наш божествен човек, Който ще ни избави от греховете. И ние, избавени, тръгваме да пазаруваме със спокойствието, че греха ще ни измие някой друг. Смирението е тотално заменено от нещо като похот към пазаруването,   лъст към демонстрацията, състезание с пазарни колички в кланицата на Христовите ценности. 

На Коледа всички ние празнуваме нашия Бог Исус Консуматор. Яхта за Коледа? Проблемът е, че не влиза в чорапчето над камината.

Хиляди левове за обратното на Коледа. Хората, които най-много в Европа се оплакват от беднотия, всъщност са най-демонстративните консуматори на празника. Най-недоверчивите в Европа - беснеят и купуват, без да мислят как ще бъдат излъгани. Най-нещастните на планетата - това ли са същите хора? Какво компенсират с бруталното пазаруване? Предполага се - компенсация на житейски смисъл.

Помислете дали всъщност този, който бойкотира потреблението на Коледа, не е единственият свестен християнин. И не само това - този, който не прекалява в пазаруването, е световно полезен човек - всеки предмет, който си купувате, е част от глобалното затопляне и планините боклуци на модерния свят. 

Никой не иска да живеем като монаси - но видяхте ли моловете преди Коледа? Това ли са бедните българи? Според мен това са хора, които цяла година са крили данъци, за да ги похарчат на някакво недомислено тържество на стомаха. Той вече не просто преяжда, а демонстрира отхапаната идея за един беден Спасител, който ще се мъчи да ни спасява вместо нас, докато ние плюскаме.

Същите тези хора, които пазаруват луксозни стоки за себе си, излизат навън и псуват държавата си, че не работи. Е, не е ли ясно защо - защото всеки живее в собствения си стомах и не излиза навън, кално му е.

Няма красиви истерии. Разликата в това, което празнуваме, и това, как се държим, е като разликата между огнище и пожар. Коледната истерия на "имането" е в тотално противоречие с това, което всъщност е замислено като празник. Но бедният българин явно няма друг начин да се усети значим. "Имането" те прави значим, какъв ти тук Господ - ако нямаш "имане", това те декласира, прави те обществено незначим.

Колко книги бяха подарени тази Коледа на колко броя българи? Колко полезни неща получихте (ако не броим яхтата)? Три хиляди лева за подарък на любовницата. Коледа е. Прелюбодейства се с всички. С всичко. С неща.

И на този фон в шоуто на Азис на Коледа гостуваха майка му, сестра му и братовчедка му. Семейни ценности. Симпатично хомосексуално семейство. Коледа на обратните. Обратна Коледа.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kqwd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски