Мобилно меню

3.5945945945946 1 1 1 1 1 Rating 3.59 (37 Votes)
пророчица КасандраВ древногръцката митология се разказва за една пророчица, която имала лошата участ безпогрешно да предсказва бъдещето, но никой да не вярва на думите й.

Същата съдба сполетя и директора на дирекция „Вероизповедания” проф. Желев.

В поздравителната си реч (станала скандално известна) към най-младия митрополит на Св. Синод на БПЦ проф. Желев наблегна на толерантността, която един архиерей би трябвало да проявява. Професорът напомни, че това, което епископът е вършил, митрополитът не може да си позволява, защото е духовен водач и пример за цялото паство; пример за Христовата любов, разбиране и състрадание.

Речта на проф. Желев предизвика веднага гнева на младия митрополит, който от още по-ранна възраст не обича да бъде наставляван, а той да наставлява. За съжаление предупрежденията на проф. Желев се сбъднаха още на следващия ден, когато митрополит Николай с типичното си "благо" настървение поде кампания срещу бившия си учител и професор с искане за неговата оставка; убедено заяви, че счита папата за еретик и ще управлява епархията си с твърда ръка. Още преди да е въдворен, митрополитът обиди католическата общност в епархията си (най-голямата в България), постави БПЦ в неудобно положение пред Ватикана, а свещениците май чак сега започват да се досещат, защо събратята им от Софийска епархия изпращат новия митрополит с такава нескрита радост.


Вижте също:Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquux 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата