Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
- Ваше Високопреосвещенство, много критично се изказахте за стенописите в храма в Пампорово. Какви са конкретните ви забележки?

- Едно църковно изкуство трябва да се подчинява на свещения канон. Светата Библия ни съветва: Духа не угасвайте. И ние, ако привнесем по нещичко от себе си, без да се съобразяваме с прототипите, които са ръководили векове наред творците на свещени литургически църковни изкуства, ние ще угасим духа на светото православие. Затова аз държа храмът да изглежда православно. Той трябва да говори за вечността на Бога, за това, че Бог е същият вчера, днес и вовеки. Трябва да отстояваме с добра воля свещената традиция на църковните изкуства.

- В последните години в Смолянско бяха построени доста православни храмове. Има ли много такива според вас престъпвания на канона?

- Аз няма да коментирам това. Някъде има, но аз ще гледам оттук насетне всичко да върви в лоното на свещения канон, без отклонения. Разбира се, разчитам и се надявам на добрата воля на всички творци на литургически църковни изкуства. Нека подхождат с вяра и смирение, защото във всички тези изкуства има голяма доза богословие, което те трябва да съобразят. Техните творения да не донасят само естетическо удовлетворение, а и духовно.

- Какво мислите за смолянския храм "Св. Висарион Смоленски"?

- Смятам, че това е един огромен величествен храм, който има голямо значение не само по своите размери, но и по своето въздействие - духовно, върху цялата тази духовност и благочестивото изпълнение на вярващ народ. Така че в този храм ние ще служим светата божествена литургия, ще призоваваме Божията благодат и ще просвещаваме човеците със словото на истината и словото на вечния живот.

- Ще допуснете ли "търговците в храма"? Ще се използва ли мащабният ремонт на сградата на архиерейството като индулгенция за някого? В него са замесени, които се занимават с гадателства, пророчества и други недопустими за християнството занимания.

- Не зная кои са финансирали този ремонт на сградата. Евангелска добродетел е, когато едната ръка дава, другата не трябва да знае. Не съм питал кои са спонсорите за ремонтите, но ако това е сестра Христина от манастира "Св. Пантелеймон", ще се запозная с нейното дело и ще предприема необходимите мерки. Но се надявам на добра воля и съзнание в църковния и служебен живот.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xkqq9 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики