Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

image 2021 12 23T14 56 36 227ZСвети апостол Павел нарича християнина воин и му посочва, че той трябва да пострада много в битките. Но ти, казва той, понасяй страданията като добър воин Иисус Христов (2 Тим. 2:3). Така че християнинът е воин. Но кои са неговите врагове и какво зло са му причинили? И какво трябва да направи християнинът, за да победи враговете си?

Църковното слово говори така:

Отначало Господ създаде у хората истината. После от дявола в тях се надигна неистината и започна да се бори и да преследва истината.

И хората приеха неистината, а отхвърлиха истината и истината ги напусна, и те започнаха да живеят по своя воля и за своя гибел.

И тогава развратът се надигна срещу девствеността и девствеността беше унищожена.

И се надигна мръсотията срещу чистотата и злобата срещу кротостта, и омразата срещу любовта.

Преяждането въстана срещу поста и пиянството срещу трезвостта.

Обидата се опълчи срещу смирението и грабежът срещу братската любов.

Сребролюбието се разбунтува срещу щедростта и безмилостността срещу милостта.

И беззаконието се надигна срещу спазването на закона и срещу всички добри дела.

И така, ето кои, според словото на Църквата, са нашите врагове: нашите страсти и грехове, които са нашата пагубна вътрешна змия. Те ни правят зло с това, че ни водят към ада.

Какво можем да направим, за да победим тези врагове? За това ни съветва също църковното слово:

Нека с милосърдие прогоним неправедното богатство и да обикнем Христовата бедност, та чрез нея да придобием небесни богатства.

Нека прогоним плътската похот с въздържание, за да живеем целомъдрено и да пребиваваме в девство заедно с ангелите.

Нека със смирение прогоним славолюбието, за да ни помилва Бог при съда.

Да прогоним от себе си лицемерието и човекоугодничеството, за да станем Христови следовници и Той да приеме молитвените ни сълзи, да очисти греховете ни и да ни спаси.

Да прогоним светските прелести и да пренебрегнем радостите на този свят, за да се радваме в бъдещия живот.

Да отсечем злите желания от сърцата си, за да се всели в нас Божията правда.

И накрая, да подчиним волята си на Божията воля, за да се приближим до Бога, Който има милост към всички, помага на всички и всичко изпълва.

Сега, братя, знаете, че ние наистина сме като воини, подредили се за битка, знаете кои са нашите врагове, както и какво трябва да направим, за да ги победим. Какво да добавим към това? Нека добавим следното:

Тъй като трябва през целия си живот да продължим нашата духовна бран с враговете ни, то през целия си живот трябва да бъдем бдителни и внимателни и винаги да сме облечени в цялото Божие всеоръжие, както ни учи св. Василий Велики. Както светският воин, – казва той, – докато продължава войната, не сваля оръжието, за да не бъде поразен от врага, така и ти, Христовият войник, не бива да бъдеш небрежен, защото врагът ти никога не спи (из книгата Нетленная пища, с. 168).

И така, с Бога напред, братя! Усилвайте се в Господа и в мощта на силата Му! (Еф. 6:10). Не бойте се и не се страхувайте от това голямо множество, защото войната не е ваша, а Божия, … и Господ ще бъде с вас! (2 Пар. 20:15, 17). Амин!

(Пролог, 23 декември)

Превод от руски: И. Ж. Д.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h8qk 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж