Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (133 Votes)

Неделя на Православието е денят, в който Църквата прави ясно разделение на истината от лъжата, утвърждава какво е Православието и в какво се състои ценността на нашата вяра. Заради това в деня на Тържеството на Православието, както се нарича тази неделя, след св. Василиева литургия епископът чете анатема на всички учения, които Православната църква е осъдила през дълговековния си опит на борба за чистотата на вярата, която ѝ е поверена от светите апостоли и техните приемници още от първите векове на християнството. На този празник ясно се очертават границите на Църквата и се посочва кой принадлежи към Тялото Христово и кой се е отделил от него.

На този ден се произнасят дванадесет анатеми:

1. На онези, които отричат Божието битие и утвърждават, че този свят е самобитен и всичко в него става случайно и без Божи промисъл – анатема!

2. На онези, които казват, че Бог не е дух, а плът; или пък че Той не е праведен, милосърден, премъдър, всезнаещ и които произнасят други подобни хули – анатема!

3. На онези, които дръзват да говорят, че Синът Божи не е единосъщен и не е равночестен на Отца, и казват същото и за Светия Дух, и които не изповядват Отец и Син, и Светия Дух като един Бог – анатема!

4. На онези, които безумно говорят, че за нашето спасение и очистване от греховете не са били необходими пришествието в света на Сина Божи в плът, Неговото доброволно страдание, смърт и възкресение – анатема!

5. На онези, които не приемат благодатта на проповядваното от Евангелието изкупление като единствено средство за нашето оправдание пред Бога – анатема!

6. На онези, които дръзват да говорят, че Пречистата Дева Мария не е била преди раждането на Христос, при самото раждане и след раждането Дева – анатема!

7. На онези, които не вярват, че Светият Дух умъдри пророците и апостолите и чрез тях ни възвести истинския път към вечното спасение, потвърждавайки това с чудеса, и също не вярват, че сега Той обитава в сърцата на верните и истински християни и ги наставлява на всяка истина – анатема!

8. На отхвърлящите безсмъртието на душата, края на света, бъдещия съд и вечното въздаяние за добродетелите на небесата, и вечното осъждане за греховете – анатема!

9. На отхвърлящите светите тайнства, извършвани в Христовата Църква – анатема!

10. На отхвърлящите съборите на светите отци и тяхното предание, което е съгласно с божественото Откровение и се пази благочестиво от Православната вселенска църква – анатема!

11. На онези, които смятат, че православните царе се въздигат на престола не по особено за тях Божие благоволение и че при помазването им върху тях не се изливат дарованията на Светия Дух за изпълняване на великото царско служение, и които заради това се осмеляват на бунт и измяна – анатема!

12. На онези, които ругаят и хулят светите икони, поставени от светата Църква за възпоменание на Божиите дела и делата на Неговите угодници, та чрез гледането им християните да се подбуждат към благочестие и подражание, и на онези, които казват, че иконите са идоли – анатема!

Божествената Истина се въчовечи, за да спаси чрез Себе си нас, погубени от приемането и усвояването на убийствената лъжа. Ако пребъдете в Моето учение, казва тя, то вие наистина сте Мои ученици, и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни (Иоан 8:31-32). Само онзи може да бъде верен на Христовото учение, който с решителност отхвърля и постоянно ще отхвърля всички учения, измислени и измисляни от отхвърлените духове и хора, враждебни на Христовото учение, на Божието учение, клеветещи целостта и неприкосновеността му.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uq 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж