Мобилно меню

4.8685714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (175 Votes)

1393963В ситуацията на новата епидемия и в контекста на разразилата се в социалните мрежи полемика относно необходимостта и основанията за затварянето на храмове за миряни в отделните епархии в Русия Екатеринбургската епархия също изпадна в затруднено положение. Чрез съобщение от своя пресцентър тя постанови забрана на известен и достатъчно скандален свой подопечен духовник да проповядва и да прави изявления в медиите. Става въпрос за схиигумен Сергий (Романов) от Средноуралския женски манастир, посветен на иконата на Божията майка „Наспоряваща хлябовете“. Наскоро той излезе с остра проповед, в която прокле всички онези, които заради пандемията COVID-19 призовават да не се посещават храмовете, а да се затворят.

Всъщност онова, което проповядва клирикът, е в мейнстрийма на едно „апокалиптично богословие“, в което се профанира библейската традиция, като призволно се интерпретират свещени текстове и по-специално кн. Откровение от св. ап. Йоан Богослов, последната книга от Новия Завет – търсят се личби, знаци за идването на антихриста и дори се прибягва до една „православна Кабала“ като средство за разпознаване на числото на звяра (666) в съвременните реалии. По този начин акцентът сякаш пада не върху евангелското слово, а върху „благовестието“ за края на света, не върху Христос, а върху антихриста. И както посочва един светец от ново време – св. Порфирий Кавсокаливит: „Сега ние, чедо, нямаме в себе си Христос, затова и се тревожим за антихриста“. В този смисъл изключителната атмосфера на пандемия и криза подхранва болните апокалиптични убеждения, че коронавирусът е замисъл на антихристовите сили, че ще последва обезателна ваксинация и ще се влива в кръвта „течен чип“, че е време „верните“ да напускат града, да „хващат гората“ и пр. И всичко това намира своя адресат в невежи, но изпълненени със самомнение умове. Тях никакви аргументи не са в състояние да ги върнат към малко трезвост, към онази трезвост, която намираме в Св. Писание и в поученията на св. отци, и която ни е толкова нужна точно днес.

Като представител именно на този мейнстрийм иг. Сергий (Романов) се откроява с пророчествата си за начало на Трета световна война, които обвързва с едно или друго събитие. И които обаче не се сбъдват. Така също е известен с почти налудната си идея за появата на антихриста като двойник на Владимир Путин, но по-млад от него и със „силиконова маска“. Най-драстични обаче и граничещи с психопатологията се оказват екзорсистките му „пърформанси“ на гонене на бесове, много клипове от които вече са публикувани в интернет от негови последователи с помощта на толкова недолюбваните от „старци“ като Романов съвременни технологии.

Кой е обаче този фамозен старец Сергий, в света – Николай Романов? Според FBI Media той е екатеринбургски „старец“, който се прочува най-вече благодарение на познанството си със своя видна енориашка. Тя е депутат от държавната Дума (народното събрание) на Русия Наталия Поклонска, бивш прокурор на п-в Крим. Клирикът пък е една от най-скандалните фигури в съвременното православие. Известен е като лидер на сектата на царебожниците, която боготвори последния руски цар Николай Втори, провъзгласява се против ИНН (цифров код на данъкоплатеца) и чиповете в паспортите – СНИЛС (българския ЕГН).

Биографията на клирика изобилства с неочаквани обрати: 64-годишният „старец“ още в съветско време завършва милиционерска школа, работи като комисар, излежава присъда от тринадесет години за грабеж и убийство. Впрочем неговите последователи настояват, че „убийство“ следователите са нарекли гибелта на спътника в колата, управлявана от Сергий. Но известният руски свещеник Георги Максимов се запознава с документите по делото и доказва колко по-нелицеприятна всъщност е истината (https://www.youtube.com/watch?v=Lndx4mF4Np4).

Днес иг. Сергий активно проповядва в интернет и служи в споменатия Средноуралски женски манастир, който сега привлича голямо множество поклоници, търсещи интервенцията на гонителя на бесове.

Безспорно основен притегателен център в случая стават нестандартните му възгледи: той пропагандира монашество в света (когато човек живее като монах, но без да е необходимо да ходи в манастир) и практикува екзорцизъм (изгонване на зли духове). Популярността на клирика никак не е за подценяване: известни са случаи, когато негови духовни чада продават имуществото си и получените средства даряват на „стареца“. С тези пари в Уралските гори около манастира се появяват един след друг нови и нови храмове. Възникват и неудобни въпроси относно сключена сделка за огромни терени в района, за които манастирът води дългогодишни дела с фермерско сдружение. Върху тях ще бъде построен още един грандиозен по мащабите си храм, за който вече имало одобрен проект. В един от тези храмове, Казанския (т. е. посветен на Казанската икона на св. Богородица), както се говори, се е венчала Наталия Поклонска със своя вече бивш съпруг. Сред разнородното паство на о. Сергий могат да бъдат открити и хора като световноизвестния хокеист Павел Дацюк и племенника на криминалния авторитет Дядо Хасан (на руски: дед Хасан) – Тимур Свердловски.

След многократни опити да получи отговори от канцеларията на Екатеринбургска епархия и лично от нейния глава Екатеринбурски и Верхотурски митр. Кирил (тук) относно притеснителните явления около Средноуралската обител, редакцията на sobesednik.ru се обръща към изследователя по въпросите на сектантството, богослова Александър Дворкин, с молба да коментира последните събития, свързани с наложената забрана на схииг. Сергий да проповядва.

unnameАлександър Дворкин: Около екс-духовника на Поклонска се е сформирала екстремистка секта

- Сергий Романов се прочу по времето, когато негови последователи разкритикуваха филма „Матилда“. Стана ясно, че неговите енориаши, сред които депутатката Наталия Поклонска, световно известният хокеист Павел Дацюк и още много знаменитости, обожествяват фигурата на имп. Николай Втори. Тези идеи се наричат царебожие, нали?

- Около Сергий Романов се е образувала отявлена секта от деструктивен тип. И тя се развива. Царебожието е само една от идеите, на които първоначално монахът Сергий стъпва. Неговата основна идея сега е конспирологията, изобличаването на „жидовското иго“, което според него управлява Русия. Днес той вече открито се изказва и срещу руските власти, и срещу свещеноначалието. На всичко отгоре той обвини руските власти в убийството на патр. Алексий Втори! И призова хората към откровено неподчинение. Според мене реакцията на Екатеринбургската митрополия беше очевидно неадекватна.

- Недостатъчна?

- Разбира се! Първо, самият Екатеринбургски митр. Кирил не каза нищо. Имаше само изявление на пресцентъра му. На това схииг. Сергий може да възрази, че на пресцентъра не е длъжен да се подчинява. И това ще бъде вярно. Къде е мнението на самия владика?

Второ, какво означва „да се отстрани от проповед и изявления в средствата за масово осведомяване“? Той би казал: „Аз не проповядвам. Просто говоря, а хората записват това и го публикуват. Не отговарям за тези неща“. И преди имаше подобни личности, които отговаряха така. И трето, Сергий декларира, че получава преки указания от Бога. Откъде накъде тогава трябва да слуша някакъв пресцентър? Затова мерките, които бяха приложени, бяха абсолютно недостатъчни.

- Царебожието и неподчинението на днешната държава – едното произтича ли от другото?

- Не, това са просто няколко негови идеи. Забележете, че за Николай Втори (екзекутиран от болшевиките заедно със семейството и прислугата през юли 1918 г. в Екатеринбург, бел. ред.) той отдавна вече нищо не казва в своите проповеди. Сега не спира да се вживява в конспирологични митове, като се самонавива все повече и повече. Откровено проповядва междуетническа вражда, ненавист към правителството („жидовското иго“) и т. н. Честно казано, не знам къде гледат нашите правоохранителни органи, защото ако това не е екстремизъм, тогава не разбирам що е то екстремизъм. Без да споменавам вече и това, че той разпространява фалшиви новини за коронавирусната епидемия.

- По-рано схииг. Сергий получавал ли е забележки от църковните власти или това е първото му предупрежедение?

- Това му е първото предупреждение, независимо че въпросите около Сергий (Романов) са повдигани от доста време. Като започнем с това, че неговото ръкоположение е било напълно неканонично и незаконно. Човек с такава биография няма право да бъде свещеник. Това, че е бил ръкоположен, е грубо нарушение на всички църковни канони. А цялата тази омраза, която постоянно излива в проповедите си, неговите постоянни проклятия към всичко и всички, по принцип могат да подтикнат адептите му към най-тежки престъпления.

- Това, че схииг. Сергий има толкова знаменити енориаши, влияе ли за неговата безнаказаност?

- Да, може да се допусне.

* Интервю на Димитрий Соколов за Собеседник.ру


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/69yuh 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики