Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

P6282690В началото на новата учебна година в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ Соня Спасова разговаря с преподавателя по дърворезба Боян Александров, който от няколко години обучава деца и възрастни в това сложно изкуство.

- Необходима ли е някаква специална подготовка или талант, за да стане някой част от курса по дърворезба?

- Необходимо е само желание. Разбира се, не е достатъчно да искаш да правиш дърворезба – трябва да го желаеш силно, за да можеш да извървиш целия дълъг път на обучение.

- Какво отличава курса по дърворезба в Енорийския център от останалите курсове по дърворезба? 

- На първо място това са разнообразните произведения, които са резултат от конкретна учебна програма, методология и индивидуални търсения на курсистите. Мястото е специално – обучението се провежда в храм „Покров Богородичен”. Това, от една страна, отсява преднамерените, които се отнасят с недоверие към Църквата, а от друга – действа респектиращо на курсистите. Знаем, че смирението, дори да е подсъзнателно, повишава качеството на създаваната творба, а и съдейства за личното духовно развитие на учениците. Тук те получават една основа от знания и умения, които да надграждат в бъдеще. Още повече, че България има много сериозни традиции в областта на дърворезбата още от времето на Възраждането, тези умения се търсят и днес.

Дърворезба 01- Какви хора идват на курса по дърворезба?

- Всички са много специални хора. Дърворезбата е гранично изкуство и това я прави сложна за изпълнение, трудна за разбиране. Курсът по дърворезба се посещава от най-различни хора и като характери, и като възраст - от ученици до пенсионери. Професионалната им реализация също е в различни области: физика, филология, химия, икономика, математика, програмиране, счетоводство, изобразителни изкуства, психология, дипломация, реставрация, спорт, музика, мениджмънт, педагогика, технология и др.

- Продължават ли да се занимават с дърворезба и след като завършат курса при вас? Къде? 

Дърворезба 20- Част от тях продължават самостоятелно, у дома. Други прекъсват, а за някои курсът е трамплин към други художествени дейности. Има и ученици, които не искат да прекъсват заниманията си – тук се чувстват добре, лесно се мобилизират и продължават да надграждат уменията и знанията си.

 - Къде излагате готовите дърворезби?

- Два пъти годишно голямата зала на Енорийския център се превръща в галерия, която трудно успява да събере всички произведения.  Те обаче не се продават, защото са много ценени от учениците. Те са продукт на много часове работа и дълъг път на развитие, който аз, като преподавател, и те, като ученици, изминаваме заедно. Можете да видите част от дърворезбите на сайта на храм Покров Богородичен тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hc6r 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора