Мобилно меню

3.9565217391304 1 1 1 1 1 Rating 3.96 (23 Votes)
Ioanikii2.jpgИнтервю с Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий по повод прожекциите на филма „Историята на Исус за деца” в навечерието на  Възкресение Христово.

- Ваше Високопреосвещенство, в дните на Великия пост протестантската организация "Агапе България" провежда масирана рекламна кампания за филма  "Исус", предназначен за деца. Всеки ден в медиите звучат призиви на различни публични личности, които уверяват родителите, че няма нищо опасно да заведат децата си на прожекциите и горещо препоръчват филма. В същото време организаторите информираха, че прожекциите са съпроводени с проповеди на пастори, раздаване на безплатни  материали, семинари за семейството и други. Вие бихте ли посъветвали българските родители да заведат децата си на този филм?

- Всяко богоугодно дело е добро. Но да разбираш кое дело е богоугодно, това е мъдрост, която православният християнин придобива с годините. За православните родители е особено важно да възпитават децата си в духа на православната вяра. Дали обаче чрез гледането на филмови продукции може да се постигне това? Отговор дава още в древност блажени Августин. Според него театралните представления  дори с добър сюжет не могат да заместят реалното и истинско въздействие на Словото.

Да се прави филм с благочестив сюжет може би е добро. Но когато в този сюжет актьорът си позволява да „играе” Въплътения Син Божий, нашия Господ Иисус Христос, тогава този сюжет и филм не бива да се гледа. Не може грешният човек да „играе” безгрешния Господ Иисус Христос.

За децата филмите са възпитателен фактор. Ето защо е особено опасно за тяхното съзнание, когато Христос се превръща в поредния филмов герой. „Тече ли през един и същ отвор  на извора и сладка, и горчива вода” (Яков 3:11).

- Известно ли Ви е Българската православна църква да участва по някакъв начин в тази инициатива, както се твърди в рекламите за филма?

- БПЦ не е информирана, не е предлагала подобна инициатива, нито е давала своя благослов за този киноспектакъл и съпътстващите го инициативи.

- Какво може да предложи Православната църква, за да се възстанови ценностната система на българина?

- Това, което е предлагала винаги: чиста и неподправена от всякакви нововъведения вяра. Вяра, изявена с добри дела и оживотворена от благодатта на Светия Дух. Вяра, която различава св. Валентин от Деня на влюбените – непознат и неприемлив за православните християни празник. Вяра, различаваща филм за Иисус от живот за Иисус Христос. Вяра, която повече от 2 000 години се е запазила непроменена и която ще пребъде до края на света.

- Според Вас кризата на традиционното семейство може ли да бъде преодоляна, или процесите са необратими?

Още в началото на ХХ век Неврокопски митрополит Борис пише и говори за криза в българското семейство и училище. Оттогава доднес нещата се развиват за съжаление само в една посока. Не към Христос! Нашето образование, както казва митрополит Борис, е „обезчовечено”, а нашето семейство е лишено от единствения смисъл на съществуване – вярата, надеждата и любовта в Света Троица.

Щом Бог е дал на жителите на Ниневия възможност да се покаят, то и за нас, християните от новото хилядолетие, може да се отнесе този пример. Не бива да се забравя обаче, че трябва да се изучава православно вероучение в българските училища, за да бъде духовно и телесно здраво нашето утрешно общество.

- Как Българската православна църква трябва да организира посланието си за стойността на семейството, че то да бъде чуто от цялото общество?
- Българската православна църква винаги е имала ясни и грижовни послания. Тя никога не е страдала от недостиг на ревност. Според мене същината е в това, нейните послания да бъдат чути, разбрани и осмислени от православните християни.

В древност не съществували съвременните средства за масова информация, но верните са имали правилно разбиране по въпросите на вярата, касаещи вечния живот.

Днес сякаш това желание липсва и тази ревност е намаляла. Може би затова е необходимо не само БПЦ да преповтаря вековечните истини за ценността на християнското семейство, но обществото и всеки гражданин да изискат от себе си целия си духовен и морален потенциал за православно осмисляне на значението на брака и отглеждането и възпитанието на децата.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/qk8 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики