Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)
митрополит КирилВарненският и Великопреславски митрополит Кирил гостува на радио Фокус-Варна в предаването "Метроном".

Ваше Високопреосвещенство, как православните християни трябва да се подготвим за идващите светли християнски празници?


- Като за посрещане на всички най-големи празници като Рождество Христово и Възкресение. Възкресение е най-великият празник за православието, защото е завършек на изкуплението на човечеството. Българският народ има достатъчно богата култура и духовност, но тя трябва да се предаде и на младото поколение, защото всяко едно нещо, което не се предава от поколение на поколение, то се забравя. Виждаме сега резултатите от отхождането от тези традиции, от забравянето на вярата. Когато човек няма твърдата основа на вярата в Бог, той не знае какво да върши, затова са и тези стресове, престъпления и бедствия.

В упадък ли е духовността на българина?

- Не като цяло. Просто младото поколение не е достатъчно добре запознато с вероучението. Направиха се много неделни училища, вече има и свободно избираема подготовка по религия, но това не е достатъчно. Във всяка една наука е така - тя не може да се възприеме задълбочено и да има резултат, ако не се преподава систематично в училищата.

Има ли начин Българската православна църква да настоява включването на вероучението в училищата?

- Тя го прави от самото начало на промените. Още 1991 година бяхме готови с програмите и учебниците, но за съжаление разколът нанасе вреда. Няма други обстоятелства, даже османското робство и 45-те години атеизъм не повлияха толкова много, колкото периодът от последните 15 години, когато не беше преподавано вероучение. Затова и децата не са толкова просветени по въпросите на религията. Напоследък обаче има голям прилив на вярващи в храмовете, поне в нашата епархия, най-вече по време на постите, когато идват младежи да се пречистят. Само едно минаване през храма не прочиства човека. Това може да го направи само едно изповядване може, да помогне на човек да се пречисти от своите грехове и да стане съучастник с Христа, тогава получава Божията подкрепа да се освобождава от своите грехове и да може да се усъвършенства. Да върви към богоуподобяване.

Може ли да се твърди, че БПЦ е преодоляла разкола?

- Да. Не може вече да се говори за нещо такова, защото винаги има някои с различно мнение. Престъпно е, когато започнат да се налагат тези мнения, така че да има отрицателен резултат. От самото начало на християнството има секти. Имаше при нас и много силно политическо влияние, имаше решение на МС, има много документи за това, които сме ги събрали. Ако ние не бяхме патриоти, щяхме да осъдим българската държава. За съжаление, го направиха тези, които нямаха право за това. На много нива от политиката има остатъци, които се опитват да рушат устоите на държавността и църквата.

Вие сте и ръководител на Обществения комитет "Православни ценности". Как църквата и обществеността си съдействат във Варна?


- Мисля, че това е единствената подобна организация в България. И слава Богу, че я има, защото има разбиране между представителите на отделните институции. Не трябва да се борим против когото и да било, а просто да си вършим работата. Когато си сътрудничим, ние виждаме, че има по-голямо разбиране от институциите по въпросите на вярата и получаваме съдействие, има много такива случаи. Лично кметът Кирил Йорданов ми се е обаждал по телефона, за да изчака моето мнение и да сме единни и заедно, а не разнопосочни в действията си. Ето, виждат се и резултатите - ще се строят нови храмове във Варна, в училищата много добре навлязоха богословите, пак ще преговаряме за нови начини за съживяване на вярата ни. На свещениците искам да благодаря, защото без тяхната дейност и подкрепа, няма нищо да се получи. Хубаво е, че все повече млади свещеници идват в нашата епархия.

Тази година във Варна ще честваме най-големият православен юбилей - 1950 години от идването на свети апостол Андрей Първозвани във Варна. През октомври ще има конференция с представители на почти всички православни църкви. Те ще дойдат във Варна, защото румънците и руснаците се гордеят отдавна, затова че по техни земи е минал апостол Андрей. Но ние имаме нещо повече - Свети апостол Андрей е поставил във Варна за епископ своя ученик апостол Амплий. Досега това беше изоставено и не се знаеше. Успяхме да вземем частици - свети мощи, от седем светци. Ще дойде и епископът на Виена кардинал епископ Шонборн тази година за конференцията. Той направи много за България с тези частици, които дари.

Какво ще пожелаете на варненци за светлите празници?

- Благодаря за подкрепата на варненските журналисти и медии, защото общественият комитет “Православни ценности” беше изграден с ваша подкрепа. Журналистите бяха, които ми дадоха кураж и те помагат най-много за разпространение и на новини, но и за дейностите на комитета.

На всички православни християни бих пожелал да се постараят да възкресяват все повече нравствените православни ценности. Това е нашият стремеж, за да можем да се обогатим духовно и да възродим нашия личен и обществен живот. Тогава с радост да кажем: “Христос Воскресе!”

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/qkd 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски