Мобилно меню

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (22 Votes)
bebe1.jpgВъпрос на г-жа Стефанова: Племеницата ми има бебе на 22 дена. Чувала съм че се прави погача на бебето, на която се канят само жени. Каква е целта на тази погача и кога трябва да се направи?

На въпроса отговаря Полина Спирова:
Здравейте г-жа Стефанова,
Наистина има такъв народен обичай да се прави погача за новородено бебе, но това няма връзка с църковния живот, т.е. не е определно и установено от Църквата.

Църквата е определила на 40-тия  ден от раждането майката и детето да отидат в храма, където на майката се прочита, така наречената, "очистителна молитва", след която тя вече може да участва в богослужението и да се причастява.

Заедно с това свещеникът благославя и детето и му прочита молитва за "въцърковяване". Неговото идване с майката в храма символизира "представянето му на Господа". Този обред не е Кръщение, а само представяне на детето. Кръщението на детето може да стане както преди 40-тия ден, така и по-късно. Това решават родителите. Няма установена възраст, на която детото да бъде кръстено. Но най-добре е това да стане колкото се може по-рано стига здравословното му състояние да позволява това. Има родители, които кръщават детето веднага след 40-тия ден, други изчакават да стане на няколко месеца или 1 година. Това е въпрос на избор.

В същото време в организирането и в участието в този обичай, на който за детето се прави погача няма нищо лошо - той е част от радостите, свързани с новороденото дете и още една възможност на жените-роднини да се порадват на бебето.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcff 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин