Мобилно меню

4.5238095238095 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (21 Votes)
Voskr.jpgДиана: Може ли да се прави помен на починал човек ако не са минали 40 дни от смъртта му?

На въпроса отговаря Иван Димитров:
Подобен въпрос ни беше зададен и в навечерието на Архангелова задушница. Отговаряме отново тъй като изглежда и други хора се вълнуват от това как да се погрижат за душата на своите близки след смъртта им.

Църквата ни учи да се молим за покойниците, защото вярваме, че можем да облекчим съдбата на душите им. Дори да не са минали 40 дена, или точно, защото не са минали тези дни, трябва особено силно и редовно да се молим.


Затова са определени и дни, в които специално да се погрижим за душите на нашите близки покойници. По тази причина тези дни се наричат Задушница - за душите. Дори през годината, улисани в ежедневни грижи, да забравяме починалите, Църквата ни напомня чрез тези дни да се помолим за упокой на душите им.

Съществуват много поверия и суеверия относно това, кога се прави или не се прави помен. Но Църквата е отредила само определени периоди, в които не се прави помен-панихида и то, защото това са дни, в които трябва да отдадем почит на важни събития от църковния календар - обикновено това са т. нар. Господски празници. Идеята е, че щом ние отделим време да почетем Господаря на живота и на смъртта, то това ще се зачете от Него и като духовна жертва за нашите покойници повече отколкото хлябове, жита и прочие.

Наистина, ако сме вярващи и приемаме, че на Възкресение Христово Спасителят е победил смъртта, то как може да мислим за нея и "взетите от нея"? От друга страна, и през тези периоди не е забранено да се молим за нашите покойници. Забраната е по-скоро за всички тези приготовления и трапези по помените, завършващи понякога дори с напивания и други безобразия.

Виж още: За какво жадуват нашите мъртви

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cu64 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен