Мобилно меню

4.8117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (85 Votes)
1_21.jpgПочти в навечерието на Рождество Христово излезе от печат нова книга на Манастирското издателство на Руенската света обител „Св. Йоан Рилски” – „Кратка православна светоотеческа догматика” от проф. прот. Йоан Сава Романидис (1927-2001). С нея се поставя началото на нова поредица – Съвременно православно богословие. Тази книга е и първото цялостно представяне на автора на български език.

В основата на тази „Кратка православна светоотеческа догматика” стои текстът на Записки по догматика от 1972 г., предназначени от автора за студентите, изучаващи Догматика в Гръцкия православен богословски институт на Светия Кръст в Бруклайн, Масачусетс. В тях отец Йоан Романидис маркира повечето от централните въпроси на православното догматическо богословие, които доразвива и прецизира в основното си догматическо съчинение „Догматическо и символическо богословие на Православната католична църква”, издадено за първи път през 1973 г. Друго важно съчинение на отец Йоан, за което му е присъдена научната степен Доктор по богословие, е „Прародителският грях” (първо издание – Атина, 1957 г.).

Настоящата „Кратка православна светоотеческа догматика” излиза за първи път на английски език в превод и под редакцията на проф. прот. Джордж Драгас – също един от преподавателите в „Светия Кръст” (и Doctor honoris causa на Богословския факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”), с чието лично благословение се осъществява и българското издание. Българският текст на книгата е придружен и от кратък „Гръцко-английско-български богословски терминологичен речник-индекс”, в който са изведени основните, употребени от отец Романидис, богословски термини и понятия. По този начин книгата може да служи като помагало както по догматическо и църковно-историческо богословие, така и по богословска терминология.

Отец Романидис е един от символите на съвременното православно богословие. Заедно с личности като прот. Георги Флоровски, Владимир Лоски, прот. Йоан Майендорф, Пергамския митр. Йоан (Зизиулас) и др., той е един от онези, които задават тона на православното богословие през 20 век. С изумителна духовна интуиция той успява да насочи вниманието към едни най-актуалните проблеми, пред които е изправено съвременното православно богословско съзнание. Днес кръгът на неговите ученици и последователи включва много от православните богослови и църковници по цял свят, сред които е и редакторът на настоящата книга, прот. Джордж Драгас.

На читателите на сайта „Двери на православието” предлагаме три кратки откъса от книгата на отец Романидис, които дават представа не само за нейното съдържание, но и за стила и езика на автора:

Христос е центърът и средината на откровението какво в Стария, така и в Новия Завет. Като следовници и участници в Преданието на пророците и апостолите, отците на Църквата учат за явяването на безплътния Христос-Слово (Логос) у пророците и патриарсите от Стария Завет. Името Сый (Вечносъществуващият) например, изписано в нимба на иконата на Христос, е открито на Моисей при горящата къпина от ангел Господен в отговор на въпроса на Моисей Кой е Той. Това име принадлежи на Христос, Който се явява на пророците като Ангел на славата
. (с. 61)

Христологията и триадологията са всъщност един и същ догмат (учение). С други думи христологията и триадологията не могат да бъдат отделени една от друга. В това се убедихме, когато разгледахме накратко Божието откровение и триадологичния догмат в Стария Завет, открит чрез Ангела Господен, т. е. Христос, и съзряхме, че корените на христологическите ереси, които по-късно изникват, се намират в триадологическите ереси
. (с. 63)

Църквата е тяло Христово, което се състои от всички вярващи в Христос, които участват в първото възкресение, имайки залога на Духа или с други думи предвкусването на обòжението. Църквата съществува дори и преди сътворението, като нетварно, скрито в Бога Царство и слава, в което Бог живее със Своето Слово и със Своя Дух. Чрез волеизявлението на Бога са сътворени вековете, а също и небесните сили, които са в тях, и безплътните духовни същества – ангелите. Това е последвано от сътворяване на времето и на света, който се намира във времето. Сътворението на човека идва след това и е замислено като съчетаване на умната (духовна) енергия на ангелите с разума (логос) и човешкото тяло. (с. 84)

Книгата се издава с личното съгласие и благословение на отец Джордж Драгас, който е носителят на правата на всички трудове на отец Романидис. Българското издание е осъществено от екип в състав: превод, индекс и бележки Борис Маринов, богословска редакция на превода Павел Павлов и технически редактор Албена Копринарова. Изданието се осъществява и с финансовото спомоществователство на Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ax6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)