Мобилно меню

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (21 Votes)
Излезе от печат юбилейният сборник “Послушник на Божията воля”, посветен на 75-годишнината от рождението и 20-годишнината на митрополитско служение на Видинския митрополит Дометиан.

Книгата е богато илюстрирана със снимков материал от личния архив на митрополита. Съдържа биографични сведения за живота и служението на му, биографиите на неговите предшественици на епархийската катедра, както и исторически данни за Видинска епархия. Съставител на сборника е Борис Цацов, а редактор - Златка Генкова.

На 11 ноември във Видин ще се проведат тържества за рождения ден на архиерея и по случай годишнината от избирането му за Видински митрополит.

За юбилея си митрополит Дометиан е поканил своите събратя от Св. Синод на БПЦ, духовници от страната и чужбина. Гръцкият архиепископ Христодул и Вселенският патриарх Вартоломей са изпратили поздравителни писма до юбиляра.

На 10 ноември в 17 ч. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец” (наричан митрополитски, защото се намира до сградата на митрополията и владиката обикновено се черкува там - б. р.) ще бъде отслужена празнична вечерня.

На 11 ноември от 9 ч. в катедралния храм на града - „Св. Димитър” ще бъде отслужена св. Литургия от юбиляра в съслужение със синодални архиереи, гости и духовници от епархията. 

След това на пл. „Бдинци” ще бъде открита фотоизложба, посветена на 20-годишното служение на митрополит Дометиан на Видинската епархийска катедра.

От 13 ч. в ресторанта на хотел „Бонония” ще бъдат поднесени поздравления към юбиляра.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3c8y 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник