Мобилно меню

4.8989898989899 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (99 Votes)

Желю Желев е сред защитниците на о. Кръстю Никифоров (1838-1881), нарочен в част от историографията ни за предател на Васил Левски. Това става ясно от съдържанието на новоизлезлия сборник с материали от Юбилейната национална научна конференция в София в края на м. г. Изданието е озаглавено Поп Кръстю – живот и дейност и предстои да излезе на пазара до дни. Негов издател е Васил Колев, директор на Фондация „Граждани срещу насилието“. В него са включени още и такива водещи имена в историческата ни наука като член-кореспондента на БАН Стоян Михайлов, проф. д-р Георги Бакалов, акад. Константин Косев и др. Редактор на книгата е писателят Георги Мишев.

144_4493.JPGПрез 2008 г. Васил Колев замисля да издаде още две уникални книги за ловчанския духовник Кръстю Тотев Никифоров. От тях едната ще събере пълните съчинения на свещеника, а другата ще излезе на пазара под заглавието Поп Кръстю и неговите приятели. Шестдесет и еднагодишният издател от ловешкото село Радювене е решен премиерата на втората книга да бъде най-напред в Културния център на унгарското посолство у нас, заради изследователския интерес на маджарския археолог, етнограф и географ Феликс Филип Каниц (1829-1904) към личността и делото на ловчанския духовник.

На снимката: Васил Колев с четвъртата поред книга на издателството си „Чернат“ за о. Кръстю; другите три са Правото излезе наяве, Ръкописите на поп Кръстю и Клеветата за поп Кръстю.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3cdp 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин