Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Ваше Високопреосвещенство,

Благодаря много за братолюбезното поздравление. Скъпи са ми добрите молитвени пожелания!

Възлюбени братя и сестри,

При кръщение на младенец му се дава ангел-хранител за през цял живот, име на църковен светия за молитвен застъпник. На монаха при пострижението, което е като второ рождение, се дава ново име на свят небесножител за покровител в живота и ръководител в духовния му подвиг. На мен при изповедта на иноческите ми обети е определен за небесен ангел-покровител великият църковен учител и подвижник от седмия век преподобни Максим Изповедник.

Силната вяра, святият живот, богословската глъбина, благовестническото слово, наставлението за любовта, отстояването на православното учение, изповедта на църковния канон, страданията за правдата в Христа украсяват безсмъртното житие на Божия угодник Преподобни Максим Изповедник, за които добродетели той е прославен от Църквата и станал молитвен застъпник за всички, които тачат паметта му.

Особена обязаност е за мене, като нося неговото име, да изпросват небесния му покров и да следвам достойния му за подражание пример в живот и служение.

Аз съм много признателен на Техни Високопреосвещенства събратята архиереи, на Преосвещените епископи, на благоговейните свещеници и на всички вас, възлюбени братя и сестри, че днес с взаимна молитва почетохме паметта на преподобния Максим Изповедник и изпросихме небесното му застъпничество пред Бога за мен и за всички нас.

Днес, в празника и на св. мъченик Неофит, празнува именния си ден Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит. Да го поздравим и му пожелаем крепко здраве и благословен успех във високото служение на светата Църква и скъпата Родина.

На многая лета!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k8hk 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит