Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

 DSC1109XIV неделя след Неделя подир Въздвижение - св. прор. Софония; св. свщмчк Теодор, архиеп. Александрийски

Неделно апостолско послание: „Братя, постъпвайте като чеда на светлината, защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина - и изпитвайте, що е благоугодно Богу. Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори. А всичко, което се изобличава, от светлината става явно: понеже всичко, което бива явно, е светлина. Затова е казано: стани ти, който спиш, и възкръсни от мъртвите, и ще те осветли Христос. И тъй, гледайте, колко внимателно трябва да постъпвате: не като неразумни, а като мъдри, като скъпите времето, защото дните са лукави. Затова недейте бива неразсъдливи, а разпознавайте, що е воля Божия. И не се опивайте с вино, от което произлиза разпътство; но се изпълняйте с Дух, като се назидавате сами с псалми и славословия и с песни духовни, пеейки и възпявайки в сърцата си Господа.” (Еф. 5:8-19)

„Чеда на светлината"

Живеем в лукави времена. В един свят, пълен със съблазни и лукавства, в едно общество с нравствена поквара и многообразна нищета. Нравственият и духовен мрак е една действителност. И проблемът, който стои пред нас, които сме членове на Христовата Църква, е как точно да живеем в един такъв свят. Затова онова, което св. ап. Павел пише до християните от Ефес във връзка с тази тема и което се съдържа в днешния апостолски откъс, ни интересува особено.

И първата мярка, която божественият апостол ни предлага за решаване на проблема, е

Нашето светло поведение

„Вие някога бяхте, казва ни апостолът, в мрака на неверието и на греховете. Сега обаче сте просветени от Господа и сте светлина. Следователно, постъпвайте като чеда на светлината. Животът ви трябва да бъде светъл. Тъй като Светият Дух, Който обитава вътре във вас, дава плодове на доброта, правда и истина. Така винаги можете да различавате кое е многожелано от Бога, та да не участвате в безплодните и пагубни дела на тъмнината на тоя век. По-скоро трябва да ги разобличавате и да разкривате в очите на всички колко вредни и пагубни са. Защото за онова, което се върши тайно и на тъмно от нечестивците и разпътните, срамно е дори и да се спомене. Под светлината на Евангелието става ясно колко разрушителни са всички тези лукави дела, та добронамерените грешници да се покаят, а другите - да се предпазят. Защото всяко нещо, което става явно - било добро, било зло - е видимо като светлината. И, онези, които съгрешават, трябва да се разобличават от светлото поведение на Христовите последователи.”

Наистина, ние християните, сме длъжни да бъдем „чеда на светлината”, многосветли звезди, светлина в мрака. Защото злото се е разпростряло навсякъде и превръща деня в безлунна нощ. Съвременните човеци в своята съвкупност са духовно слепи, макар и да живеят във века на светлините. Тоест, онзи, който пренебрегва Бога и Неговия промисъл за света, той е потънал в мрака. Не престава да спи. Той е вече мъртъв. Затова и Светият Дух изобличава и зове към всеки грешник: „Стани, ти, който спиш в греховен сън и възкресни от духовните мъртъвци, и ще те просветли Христос.”

„Гледайте как постъпвате”

Нужно е да внимаваме в това как се държим в съвременния свят. Св. апостол Павел подчертава това: „Постъпвайте, не като неразумни (деца и безразсъдни), а като мъдри (разсъдителни и благоразумни).” Господ казва на учениците Си: „Вие сте светлината на света” (Мат. 5:14). Това, разбира се, важи за всички християни. Ние сме „чеда на светлината”. Длъжни сме, следователно, да излъчваме светлина. Светлият ни пример да бъде едно свидетелство пред човеците. Това ще стане, когато „скъпим времето”, тоест, когато оползотворяваме за добро всяка възможност от настоящия ни живот. Когато също внимаваме да не постъпваме като „неразумни” (безразсъдни), но се стремим да изпитваме и да разбираме добре каква е Божията воля.

Днешните човеци на мрака, освен другите „дела на тъмнината”, които вършат тайно и за които е срамно дори да се говори, живеят „с преяждане и пиянство” (Лук. 21:34). Опиват се с вино и други питиета, блудстват, не спят нощем, самозабравят се. Харесва им да живеят в поквара. Този, който върши зло, „мрази светлината и не отива към светлина, за да не бъдат изобличени делата му, понеже са лоши” (Йоан 3:20).

Но нека всеки от нас попита себе си: Дали сме чеда на светлината? Излъчваме ли Христовата светлина? Държим ли се като човеци на истината и на добродетелта? Трудим ли се с добри дела? Онова, което вършим и мислим, правим ли го общо достояние? Различаваме ли винаги това, което е многожелано от Господа? Може би сме безразлични към нашия християнски дълг? Може би сме се превърнали в угаснали светлини и в непотребни светилници? Може би работим беззаконно и блудстваме с ястия и питиета или прекарваме безсънни нощи? С други, по-прости думи: Черкуваме ли се редовно? Изучаваме ли Свещеното Писание? Молим ли се? Изповядваме ли се? Причастяваме ли се с „тялото и кръвта Христови”? Вършим ли добри дела? Тоест, живеем ли „достойно за званието, за което сме призвани” (Еф. 4:1)?

Братя и сестри, изпълвайте душите си, както заключава и св. ап. Павел, изцяло със Светия Дух, „като се назидавате сами с псалми и славословия и с песни духовни, пеейки и възпявайки в сърцата си Господа.” Винаги бъдете радостни, силни, смели. Пресветли по душа и тяло. Чеда на светлината! Амин.

Публикувано в „Православен глас“, бр. 60/2017 г.

www.facebook.com/nevrokopska.eparhia © Неврокопска св. митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uaw3a 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.