Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
                  

Христос воскресе!
Възлюбени в Господа чеда на светата ни родна Църква,

Днес тържествуват небето и земята, безплътните сили ликуват, човешкият род се приканва да вземе участие във всеобщата радост. Защото няма друг ден, който така изобилно да изпълва с неземен възторг и светла надежда сърцата на милиони хора по света.

Възкресението на нашия Господ Иисус Христос е най-великото събитие и най-голямото чудо в историята на човечеството.
С Възкресението Си Спасителят осени всички със Своята благодат, за да възсияе в сърцата ни пасхалната радост, която изпитали жените мироносици при поздрава на възкръсналия Христос: „Радвайте се!” (Мат. 28:9). А към светите апостоли отправил животворните слова: „Мир вам!” (Йоан. 20:19).

Основата на апостолската проповед е Христовото Възкресение. То е най-убедителното доказателство, че всеки един от нас ще бъде възкресен, защото Христос възкръсна като Богочовек. С Неговото Възкресение се поставя началото на всеобщото възкресение на човеците. „Ако вярваме, че Иисус умря и възкръсна, то и починалите в Иисуса Бог ще приведе с Него” (1 Сол. 4:14).

С вярата си във Възкресението апостолите победиха царства, вършиха правда (Евр. 11:33),  свидетелстваха без страх за Христа разпнатия, Който бе за тях Божия сила и Божия премъдрост (1 Кор. 1:24). Св. Йоан Богослов потвърждава: „Тази е победата, която победи света – нашата вяра” (1 Йоан 5:4). Тя е извор на живот и несекваща радост в сиянието на всепобедното Възкресение.

Възлюбени,
Ден на Възкресението е! Да възкликнем с Псалмопевеца: „Тоя ден е Господ сътворил да се зарадваме и да се развеселим в него” (Птс. 117:24). Да се просветим от тържеството и един друг да се прегърнем, да назовем братя и тези, които ни ненавиждат, заради Възкресението всичко да простим и да възкликнем: „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си разруши смъртта и на тези, които са в гробовете живот подари!”

Отечески честитим светлото Христово Възкресение на всички верни чеда на родната ни света Църква в пределите на Родината ни и извън нея с пожелания за здраве, успех и радост във възкръсналия Господ.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Председател на Св. Синод 

МАК­СИМ  
Патриарх Български и Митрополит Софийски 
 
Членове на Св. Синод

Врачански митрополит КАЛИНИК 

Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ 

Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ 

Видински митрополит ДОМЕТИАН 

Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ 

На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ 

Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН 

Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ 

Русенски митрополит НЕОФИТ 

Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ 

Плевенски митрополит ИГНАТИЙ 

Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН 

Ловчански митрополит ГАВРИИЛ 

Доростолски митрополит ИЛАРИОН

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u99 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит