Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
andrea.jpgГрад Патра е третият по големина град в Гърция, живописно разположен на брега на Егейско море, само на два часа път от Атина. Градът пази много свидетелства за античното си минало, но днес той е прочут с друго – като място на мъченическата смърт на апостол Андрей. Главната улица носи неговото име и завършва с катедралния събор “Св. апостол Андрей Първозвани”, най-големият в Гърция. Всъщност, на това място църквите са две – една по-малка и стара, където е бил разпънат апостолът, и новата, построена в края на 19 век. Храмът впечатлява с нетипичната за Гърция архитектура – около големия централен купол са разположени 12 по-малки, а в него се събират за молитва до 5000 вярващи. Песнопения посрещат поклонника вътре и той се отправя към светинята на храма – главата на апостол Андрей и запазената част от неговия кръст.

И ето, в лявата част е прочутият кръст във форма Х, на който бил разпънат вPatra_sv.moschi_20i_20krest продължение на два дни първият призован ученик на Христос. Светинята е на почти 2000 години! Лъч светлина пада върху запазените частици, сякаш за да напомни за последните минути от живота на светеца: два дни апостолът проповядвал разпънат на кръста, а после помолил Бога да го удости с кръстна смърт. Житието разказва, че ярко сияние осветило кръста и апостол Андрей с молитва предал душата си на Господа на 30 ноември, ок. 70 година сл. Хр.

Мощите на светеца били тържествено пренесени в Константинопол по времето император Констанций и положени в олтара на новопостроения храм на Светите Апостоли между мощите на евагелист Лука и св. Тимотей. 

Русия почита св. апостол Андрей като свой небесен покровител. Той проповядвал в Русия, Грузия, Украйна, Армения, обикаля цялото черноморско крайбрежие. Проповядвал в Малка Скития и цяла Тракия, което подкрепя твърдението, че е проповядвал и по днешните български земи.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3yqh 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж