Мобилно меню

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)
В навечерието на най-големия християнски празник – Възкресение Христово на пазара се появява третото, допълнено издание на Календар на православната българка, издаван от фондация “2000 години Рождество Христово”.

Книгата беше издадена за първи път преди седем години  в чест на големия християнски юбилей – 2000-годишнината от Рождeнието на Спасителя. Тя беше предназначена най-вече за тези, които искат да възпитат децата си в духа на православната вяра и традиции. Наречена е “Календар на православната българка”, защото майката е тази, която изгражда у децата си чувството към християнските ценности и морал.

В нея наред с най-големите православни празници – Господски, Богородични и светийски – са описани и техните битови аналози, съхранили духа и културата на народа ни през хилядолетията. В нея има и рецепти за ястия от българската кухня, които се приготвят за съответния празник.

Втората част на книгата съдържа богата информация за устройството и администрацията на Българската православна църква и учи как да се обръщаме към представителите на черното и бялото духовенство.

Българският народ е известен със своята толерантност към изповядващите други религии. Векове наред у нас в съгласие са живели християни, мюсюлмани и израилтяни, които взаимно са зачитали празниците на своите сънародници-иноверци. Ето защо в последната част на книгата са представени най-характерните моменти за другите традиционни за страната ни религии – мюсюлманската и израилтянската, както и за католическото изповедание.

За първи път в третото издание на Календара е включен и речник на православните термини.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3dq 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики