Мобилно меню

4.9256198347107 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

541Александрийският патриарх Теодор се срещна с американския президент Джо Байдън по време на официалната си визита в САЩ от 10 до 14 октомври. Двамата се срещнаха на 11 октомври в Белия дом, като срещата продължи близо половин час.

Преди отпътуването си от САЩ патриархът даде кратко интервю, в което подчерта, че тази среща е била осъществена благодарение на силата и уважението, на които се радват гърците в Америка. По време на срещата си с президента патриархът е имал възможност да го информира за мисионерската и хуманитарна дейност на Александрийска патриаршия в Африка, за отличните отношения между патриаршията и президента на Египет Ел-Сиси, и за това колко много е стабилизирано мирното съжителство на християни и мюсюлмани в Египет с неговите усилия, както и за подкрепата на египетския президент за дейността на Александрийската църква.

„Президентът разказа за личния си живот и за това как от малък майка му е възпитала в него религиозни убеждения. Разговаряхме за това колко внимателно следи проблемите в Африка, които той познава много добре, тъй като многократно е бил в Южна Африка и е служил в африкански страни“, сподели също патриархът. Президентът Байдън е поздравил патр. Теодор за смелата му позиция за автокефалията на Православната църква в Украйна и за религиозната свобода по света.

Патр. Теодор е разказал на Джо Байдън и за нахлуването на Руската църква в каноничната юрисдикция на Патриаршията в Африка, както и за действията на изпълнителните органи на нейната псевдоекзархия против църковните канони.

„Hellas Journal“ съобщава, че патриаршеската делегация е предала списък с имената на лица, които в сътрудничество с руските посолства в Африка финансират и подкупват африканци да напуснат Александрийската патриаршия и да преминат под незаконната юрисдикция на Московска патриаршия, като се отбелязва, че в този списък има имена и на американски граждани.

Срещата на Александрийския патриарх с Джо Байдън е била осъществена благодарение на влиятелния гръцки свещеник Александрос Карлуцос, който през лятото беше удостоен с президентския Медал на свободата. Това е първото официално посещение на Александрийския патриарх в САЩ. 

Източник: Hellas Journal


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dppc6 

Разпространяване на статията: