Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Долина ДонецкРуската православна църква е получила заявки за възстановяването на 152 църкви в Донбас, съобщава „Интерфакс“. Информация за това беше дадена на заседанието на руския синод в четвъртък.

Повечето от тях се намират в Северодонецка, Донецка и Горловска епархии, тъй като според синода тези райони „са претърпели най-големи щети“.

В РПЦ отчитат, че още в края на юни представители на финансовия отдел на Московска патриаршия са отишли на място и е започната работа по възстановяването на дванадесет църкви, „които са определени за приоритетни“. От тях ремонтът на шест църкви бил вече завършен, а две в Мариупол и една в Горловка „не могат да бъдат възстановени“.

От заседанието на синода става ясно, че „се работи и по демонтирането на останките от храмовите сгради и изграждането на нови дървени църкви с помощта на модулна технология. Работата по останалите църкви е планирана да приключи до края на октомври“.

Това е първото официално признание от руска страна за разрушени православни църкви и манастири в Украйна. По правило такива новини се премълчават или, ако храмът е известен, се обвиняват украинците. Причината е, че РПЦ проповядва, че войната в Украйна се води за „спасението на украинците и защита на Православието“ срещу злото, което идва от Запад.

Публикуването на тази информация сега е част от общата кампания на Русия да „заличи“ възможно най-бързо белезите от войната в окупираните територии, като се слага акцент върху училищата и публичните сгради. Сега към този списък се прибавят и православните храмове. В повечето случаи отчетените ремонти са фиктивни и предназначени за медиите, тъй като разрушенията са много големи.

Обявяването на поръчката за ремонт на църквите цели да покаже, че тези украински области вече са част от Русия, респективно Московска патриаршия, която има грижата за тях.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dppyy 

Разпространяване на статията: