Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

29044852Масовото убийство на полигона за обучение на мобилизирани руснаци в с. Солоти, Белгородска област, при което на 16 октомври трима войници откриха стрелба и убиха 11 (по официалната версия) и 29 – според други източници офицери и войници, се е случило на религиозна основа.

Според местни източници трима от мобилизираните с мюсюлманско изповедание са поискали писмено да се откажат от участие във военните действия, тъй като това „не е тяхна война“. Един от офицерите, подполк. Андрей Лапин, събрал всички войници и им казал, че в Украйна се води „свещена война“. На това твърдение реагирали таджики-мюсюлмани, които отговорили, че за тях свещена война е войната на мюсюлманите срещу неверниците. Подполковникът реагирал гневно и нарекъл Аллах „страхливец и слабак, след като не разрешава да се воюва за страната, на която си дал клетва“. Тези думи са предизвикали остра реакция и малко по-късно трима от мобилизираните са разстреляли десетки от присъстващите, в това число и подполк. Лапин. Двама от стрелците са били застреляни. Десетки са ранените.

Руските власти определиха случилото се като „терористичен акт“.

Руският режим мотивира своята война срещу Украйна като „свещена“, тъй като тя се води в „защита на традиционните религиозни ценности срещу Запада“ и поради тази причина ангажира всички традиционни изповедания в страната. Руската църква, в лицето на своя епископат, подкрепя тази идея и нарича войната справедлива, тъй като е в защита на „семейните ценности“. Патр. Кирил даже използва в своя проповед мюсюлманската идея, че всички загинали в свещена война (джихад) ще отидат в рая, тъй като греховете им ще бъдат простени. Тези думи шокираха християните по света, а Естонският митр. Евгений, който е клирик на Московска патриаршия, беше принуден публично да се разграничи от тях.

Източник: Медуза.ру


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dppr4 

Разпространяване на статията: