Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

40Министерството на правосъдието на Естония очаква ясно послание от Естонската православна църква, осъждащо войната. То е извикало Естонския митр. Евгений (Решетников), който ръководи Естонската православна църква към МП, за да изясни позицията си към насърчаващите войната призиви на Руския патриарх Кирил.

„Ако се окаже, че духовниците тук наистина оправдават войната и терора, който Русия води в Украйна, няма съмнение, че държавата ще трябва да реагира много остро на това, включително да преустанови дейността на тази църква в Естония“, заяви министърът на правосъдието Леа Данилсон Ярг.

7870596t1hecc2Естонската православна църква към Московската патриаршия съобщи, че митр. Евгений ще пристигне в Естония в понеделник, след което Министерството на вътрешните работи ще му даде два дни, за да направи изявление.

Ако до 12 октомври, заяви министърът на вътрешните работи Лаури Лаанеметс, той не осъди недвусмислено войнствените изявления на патр. Кирил, министърът ще предложи да се отнеме разрешението за постоянно пребиваване в Естония на митр. Евгений“.

„Що се отнася до тези изявления в Русия, става дума за наистина страшни неща. Това прилича на някои терористични ислямистки държави, където религиозните лидери призовават към насилие, война и убийства. Това е нещо, което ние в Естония осъждаме и няма да допуснем. Главата на Руската православна църква патр. Кирил заяви онзи ден, че във войната срещу Украйна руските войници са изпълнявали своето призвание и дълг към родината и обществото, така че действията им са сравними със саможертва. Според Кирил на загиналите руски войници ще бъдат простени абсолютно всички грехове. На 27 септември в проповедта си след литургията в катедралата „Христос Спасител“ Кирил заяви, че е важна духовната мобилизация, която според него трябва да помогне за „пълното помирение между Русия и Украйна“. В същото време „помирението“ в разбирането на РПЦ не трябва да върви по пътя на „опасните компромиси“, каза външният министър на Естония.

Митр. Евгений (Решетников) беше избран за предстоятел на Естонската православна църква (МП) през 2018 г. Дотогава той беше дългогодишен ректор на Московската духовна академия, викарий на Московския патриарх, професор по нравствено богословие, председател на Учебния комитет на РПЦ.

В Естония съществуват паралелно две православни канонични структури. Едната е Естонска православна църква (Московска патриашия), а другата е отцепилата се от нея и преминала под юрисдикцията на Вселенска патриаршия "Естонска апостолска православна църква" с предстоятел Талински архиепископ Стефан (Хараламбидис), преди това митрополит за Франция на Патриаршията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cyhq 

Разпространяване на статията: