Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 720x375Отделът за борба с изпирането на пари разследва подозрителни парични преводи от чужбина към индивидуални сметки на монаси от Света гора. През последната година делото се развива без много шум, като нов развой получи след началото на войната в Украйна и санкциите, наложени от Запада на физически и юридически лица, свързани с Кремъл, който традиционно поддържа тесни връзки с монашеската република, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Източник на изданието, запознат с въпроса, разкрива, че има поне двадесет транзакции, които през последните дванадесет месеца са сметнати за подозрителни и се разследват от служителите на службата. Става дума за движение на големи суми пари от банки и чуждестранни компании за парични преводи, като парите се озовават не в сметките на манастири, които в близкото минало са били посещавани от високопоставени руски служители, а в индивидуални сметки на монаси от Света гора. Компетентни източници обясняват, че тези транзакции са били сметнати за подозрителни от кредитните институции в страната главно защото са включвали преводи на необичайно големи суми, възлизащи на десетки и дори стотици хиляди евро. В един от случаите е открит превод на повече от един милион евро, но разследването стига до заключението, че парите са били предназначени за финансиране на мисия в Африка.

Повечето от разследваните парични преводи са свързани със средства, идващи от Русия. Източниците на вестника уточняват, че парите, открити в сметките на монасите, не идват от юридически или физически лица, за които от февруари миналата година са в сила санкции, свързани с войната. Един от сценариите, които се разглеждат, е, че богатите руснаци са решили да изнесат парите си от Русия с помощта на монаси от Атон, за да запазят средствата си в случай на срив на финансовите институции в страната им или дори замразяване на средствата им от Кремъл заради войната.

По същата причина през последните месеци редица руснаци са предприели или изразили интерес към закупуване на имоти в Гърция.

„Не са се появили доказателства, които да потвърдят напълно информацията, че сделките са част от по-широкообхватни, организирани усилия на Русия за проникване на Света гора“, заявява компетентен източник. „Тези усилия протичат основно чрез бизнес-среди и политически кръгове“, допълва той, като се позовава на неотдавнашните данни на американските разузнавателни служби за превод на триста милиона долара от Русия на партии и политици в Гърция за периода от 2014 г. насам.

Освен средствата с руски произход, няколко от паричните депозити на монаси от Света гора, които са обект на проверката на Отдела за борба с изпирането на пари, са направени от хора от балкански страни, най-вече от Сърбия, Румъния и България. Одиторите не изключват възможността това да са пари от незаконни дейности, които се легализират под формата на дарения за монасите.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cy9h 

Разпространяване на статията: