Мобилно меню

4.7209302325581 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (43 Votes)

PAFOUВ дух на единство Св. Синод на Кипърската църква обсъди на свое извънредно заседание споменаването в богослужението на митр. Епифаний като предстоятел на автокефалната Украинска църква.

До извънредното заседание се стигна, след като Кипърският архиепископ Хризостом спомена в диптиха по време на богослужение митр. Епифаний, предизвиквайки негативната реакция на няколко митрополити.

В изявление след заседанието говорителят на кипърския синод митрополитът на Пафос Георги каза, че „Св. Синод на свое извънредно заседание днес внимателно и в дух на единство проучи ситуацията, създадена със споменаването от страна на Негово Блаженство (архиеп. Хризостом) на Киевския митрополит като ръководител на автокефалната църква на Украйна“. Били са изслушани всички мнения, като решението е отложено за сряда, 25 ноември, когато синодните архиереи ще се съберат отново.

Запитан какво ще бъде решението въз основа на казаното днес, представителят на Св. Синод заяви, че няма да говори преди взимането на решението, но то ще е в дух на любов и единство: „Преодоляхме недоразуменията, допълни той, бяха дадени допълнителни обяснения от всички и мисля, че ще стигнем до единодушно решение, което ще яви единството на Църквата“.

На излизане митрополитът на Кику, един от критиците на архиепископа, заяви, че е гласуван мораториум върху изказванията до вземането на решението. А митрополитът на Тамосос Исайя каза само, че заседанието е било „мирно и психотерапевтично“.

Източник: ΚΥΠΕ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6hhac 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]