Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

episkop pantelimon v krasnoy zone bolnitsy 52На 24 ноември председателят на Синодалния отдел по църковна благотворителност и социално служение Орехово-Зуевският епископ Пантелеймон, викарий на Московския патриарх, посети в червената зона 52-а болница в Москва за пациенти с коронавирус. Той разговаря с пациентите в няколко отделения в реанимацията, изрази подкрепа за болните, лекарите и медицинските работници, помоли се за оздравяването на всички в болинцата.

„Много сме благодарни на всички лекари и медицински сестри, на всички, които оказват помощ на болниците, за техния подвиг, който те извършват вече много месеци. И сме много щастливи, че можем да им помогнем, да дойдем и да ги подкрепим, да се помолим за болните. Много сме благодарни за това взаимодействие, което установихме с правителството на Москва. Благодарни сме и на президента, който в разговор с патриарха оцени високо труда на свещениците и представителите на другите вероизповедания, които отиват при тежко болните. Присъствието на свещеника е важно и за болните, и за медицинския персонал“, отбеляза епископът.

През изминалата седмица въпросът за посещението на свещеници при пациенти с коронавирус стана особено актуален. На 20 ноември тази тема беше обсъдена от патр. Кирил и президента Владимир Путин.

5861209Преди посещението си при болните еп. Пантелеймон се срещна с главния лекар на болницата Маряна Лисенко. „Ние се договорихме, че ще посещаваме болните един път в седмицата“ – каза председателят на синодалния отдел по благотворителността. Тя и много други лекари са на мнение, че тази болест по особен начин влияе върху психиката на човека, върху съзнанието му. „Човек е в състояние на тежка депресия. За съжаление сега психиатрите не идват толкова често при болните от червената зона. Случва се човек да бъде на границата на психологическия срив, да се появят униние, суицидни мисли, безпокойство, тревога. В тези условия той има нужда от специално подготвен специалист, а свещеникът е такъв, който има не само дълбока вяра, но и знание: свещеникът знае как да поговори със страдащ човек, как да го утеши, как да го подкрепи“.

„Хората, които сега боледуват от коронавирус, не бива да униват. Аз сам преболедувах тази болест и познавам много хора, които бяха тежко болни и се върнаха към живота. Затова не бива да си издаваме предварително смъртна присъда и да се прощаваме с живота. Трябва да се молим и да умоляваме Бога да ни помогне да преминем това изпитание. То ще ни направи по-силни, отколкото сме били, ще ни научи на любов“.

Миналата седмица еп. Пантелеймон посети пациентите с коронавирус в другата специализирана болница в крайния московски квартал Комунарка, както и болницата за ветерани от войната в Санкт Петербург.

Под негово ръководство още в началото на епидемията беше организирана група от 20 свещеници в Москва, които 24 часа в денонощието са готови при обаждане да посетят дом или болница с хора с коронавирус. Те преминаха специално обучение за безопасност. От април до сега в Москва свещениците са имали 795 повиквания: 375 по домовете и 420 – в болниците. За този период те са посетили 54 болници. При посещенията си свещениците носят винаги защитни костюми. Московска епархия е открила телефонна линия, където хората могат да се обадят и да поискат изповед, маслосвет или причастие в дома си или в болницата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6hqxc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]