Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

r1sНа 26 октомври в интервю за телевизия „Пирвели“ един от влиятелните митрополити на Грузинската църква Бодбийски Яков (Якобашвили) обвини министър-председателя на Грузия Георги Гахария и министъра на вътрешните работи Вахтанг Гомелаури в опит за църковен преврат и разработването на план за физическото отстраняване на католикос-патриарха на Грузия Илия ΙΙ. Това се е случило преди три години, като той лично е бил поканен да се присъедини към заговора, но е отказал.

Грузинският премиер веднага реагира на обвиненията и заяви, че е „шокиран от тези новини“. Според него митр. Яков е бил против неговото избиране за премиер и на това се дължи и изявлението му сега. Правосъдният министър Теа Цулукиани нарече изявленията „глупости“. Парламентарната опозиция призова за незабавна проверка на прокуратората по повдигнатите обвинения.

Два дена след изявлението си митр. Яков (Якобашвили) депозира оставката си пред патр. Илия II като негов викарий и глава на финансово-стопанския отдел на патриаршията. Той заяви, че не се отрича от твърденията си, но съжалява единствено за тона и някои неподходящи думи, които е използвал при участието си в предаването. „Не си вземам думите назад. Срещата се случи преди три години в кабинета на тогавашния премиер Георги Квирикашвили, в присъствието на вътрешния министър Гахария... 10 дена не казах нищо на Негово Светейшество, но след това му разказах и отговорихме достойно... Много хора се засегнаха от думите ми, от лексиката, която използвах – моля всички за прошка, но трябва да вземете предвид моето състояние. Три години знаех за всичко това... Понякога ни се налага да влизаме в отношения с политиците... За мене, като монах, това беше душевен проблем. Сега съм свободен човек, тъй като го казах“.

Представителят на прес-службата на патриаршията Арчил Хачидзе заяви: „Пълномощията на владика Яков, които той имаше като сътрудник на администрацията на патриаршията, са прекратени. Какви са причините за това, съразмерно ли е това решение с действията му, твърде силно ли той наказа себе си или е недостатъчно – за всичко това ще реши Св. Синод“.

Датата на извънредното заседание на грузинския Св. Синод още не е обявена.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh6p9 

Разпространяване на статията: