Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

DSC 8768ARGOLIDA ZOGKAВ духовния център „Св. Игнатий Богоносец“ в Арголидска епархия, Гърция, от 22 до 24 октомври т. г. се проведе 31-ата годишна среща на епархийските пълномощници в Гръцката православна църква по въпросите за предпазване от ереси и секти. Темата на важната проява беше „Проявления на тайната на беззаконието (2 Сол. 2:7): антитриадични, окултни и новоезически възгледи за Бога“.

Срещата се организира по решение на Св. Синод на ГПЦ от нарочната синодна комисия за сектите и парарелигията. По покана на Арголидския митрополит Нектарий тази година се бяха събрали близо сто участника – свещеници и миряни, специалисти по превенция от секти и гибелни култове. Заедно с тях бяха поканени и представители на всички поместни православни църкви. Свои представители бяха изпратили патриаршиите Вселенска, Александрийска, Йерусалимска, Сръбска и Българска, както и Кипърската архиепископия. От БПЦ участие взе Неврокопският митрополит Серафим. При откриването той прочете и послание до конференцията от името на Българския патриарх Неофит.

DSC 8778ARGOLIDA ZOGKA

В заседанията от българска страна взеха участие също проф. Иван Ж. Димитров, основател и председател на Центъра за проучване на нови религиозни движиения, и докторантът в Солунския богословски факултет Александър Смочевски.

По традиция заседанията на този вид експертни срещи са закрити и накрая се публикува само комюнике.

IMG 20191023 153115Домакин на проявата беше духовният център на Арголидска епархия, изграден с благословението на митрополита в планината над град Аргос, Пелопонес, от монах Игнатий, брат на манастира „Григориат“ в Света гора. Той е предоставил за изграждането на това духовно огнище 12 декара наследствени имоти, като е организирал и събирането на средствата за изграждането на сградите и храмовете.

Митр. Нектарий показа на участниците в антисектантската среща и новоизградения храм на св. Лука Войно-Ясенецки, известния руски лекар-светец от миналия век. Храмът е построен от репатрирали се от Русия заможни гърци. В него се отслужват всеки ден богослужения, макар да се намира в планината далече от населените места.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhuwa 

Разпространяване на статията: