Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (20 Votes)

IMG 7073 1Пътуването в САЩ на председателя на Отдела за външно-църковни връзки на Московска патриаршия Волоколамски митр. Иларион през тази седмица беше белязано от неговата неочаквана среща с главата на Американската архиепископия на Константинополската патриаршия митр. Елпидофор. Това е първата среща между двамата висши йерарси, след като Москва прекъсна общение с Константинопол. В интервю за РИА Новости митр. Иларион хвърля светлина върху техния разговор и изразява своята надежда, че разделението в православния свят може да бъде преодоляно.

- Владико, защо точно сега решихте да се срещнете с високопоставения представител на Константинополската патриаршия в САЩ?

- Аз не бях инициатор на тази среща. Тя се проведе в резиденцията на Антиохийския архиепископ на Америка Йосиф, който любезно покани нас двамата на обед. Това беше предшествано от посредническата инициатива на един добър православен християнин – бившия канцлер на Антиохийската архиепископия, Чарлз Аджалат, който е организатор на моята сегашна визита в САЩ.

С митр. Елпидофор се познаваме от четвърт век. Запознахме се във Финландия по време на православно-лутеранския диалог, в който и двамата участвахме. Тогава той беше дякон, а аз йеромонах. От тогава „изтече много вода“. Имаше много радостни и много печални събития в нашите отношения, както и в отношенията между нашите църкви. Радостно за мене събитие беше участието, по негова покана, в архиерейската му хиротония. А печалните събития са свързани с легализирането на украинския разкол, което предприе патриарх Вартоломей. Тези събития са добре известни.

- За какво разговаряхте по време на срещата Ви с митрополит Елпидофор?

- Разговаряйки в резиденцията на Антиохийския архиепископ в присъствието на последния, ние имахме възможността – за първи път след решението на Константинополския синод за „даруване на автокефалия на Украйна“ и последвалото решение на нашия синод за прекратяване на общението с Константинопол – да обменим мнения за случилото се. И за това какво може да се направи в настоящата ситуация.

- Какво може да се направи? Успяхте ли да постигнете някакво съгласие?

- Ние се молим за запазване на единството на Православната църква. И се надяваме, че възникналото разделение ще бъде преодоляно.

- По какъв начин?

- Бих отговорил с думите на Спасителя: „За човеците това е невъзможно, а за Бога всичко е възможно“. Светият Дух нееднократно в историята на Църквата е насочвал нейните служители към правилните решения. Вярвам, че това е възможно и в наше време.

- Но виждате ли предпоставки за преодоляване на развиващата се криза в православния свят?

- Може би неслучайно нашата среща се проведе на следващия ден, след като патриарх Вартоломей обяви канонизацията на приснопаметния старец Софроний (Сахаров). Аз познавах този свят човек, виден подвижник на нашето съвремие, съзерцател на божествената светлина, ученик и последовател на преп. Силуан Атонски. Вярвам, че о. Софроний се моли за скъпата нему Руска църква, която го роди и възпита, и за Константинополската църква, която го прие два пъти в своето лоно: отначало, когато той отиде на Атон, а след това, когато той се оказа в трудни обстоятелства в Англия. Нека молитвата на този Божи угодник ни помогне да запазим единството на светите Божии църкви, за което се молим на всяка литургия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhuxr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]